Zapraszam na domowe pieczywo - chleb pszenno-żytni na domowym zakwasie. Pyszny - zdecydowanie polecam.
Chleb pszenno-żytni na zakwasie
składniki:- 180- 190 g aktywnego zakwasu żytniego
- 300 g mąki pszennej typ 450
- 200 g mąki żytniej typ 2000
- 1,5 łyżeczki soli
- 330 ml letniej wody

Do miski wsypujemy mąki i sól, dodajemy zakwas i wodę i krótko (jedynie do połączenia składników) wyrabiamy
jednolite ciasto. Przekładamy do keksówki 10 cm x 26 cm wyłożonej papierem do
pieczenia, wyrównujemy wierzch, przykrywamy ściereczką i dostawiamy w ciepłe
miejsce na 5 godzin. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Wierzch chlebka smarujemy
zimnym mlekiem. Keksówkę wstawiamy do nagrzanego pieca. Pieczemy 20 minut,
następnie zmniejszamy temp. do 190 stopni i pieczemy kolejne 20 minut.
Upieczony chleb wyciągamy z foremki i studzimy na kratce.


źródło inspiracji link
świetnie wygląda, zatem do pracy przy swoim
OdpowiedzUsuńRewelacja, wygląda naprawdę wspaniale i domowo.
OdpowiedzUsuń