Drożdżówki z jabłkami będą doskonałym pomysłem na jutrzejsze niedzielne śniadanie. Są pyszne, mięciutkie i pulchne. Najbardziej lubię je z cytrynowym lukrem. :)
Drożdżówki z jabłkami
Składniki
na ok. 24 bułeczki
- 1 kg mąki pszennej
- 14 g suchych drożdży - 2 opakowania
- szczypta soli
- 2 szklanki mleka
- 2 jaja
- 2 żółtka
- 150 g masła
- 1,5 szklanki cukru
- skórka z 1 pomarańczy
- łyżeczka pasty waniliowej
do posmarowania bułek :
·
1 jajo
·
2-3 łyżki śmietanki kremówki
farsz:
- ok. 4 duże jabłka
- cukier do smaku 2-3 łyżki
- łyżeczka cynamonu (ja ze względu na moich domowników nie daję)
lukier- sok z 1 cytryny + cukier puder ile zabierze
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę,
przekładamy do garnka i prużymy na niedużym ogniu z cukrem i cynamonem - musimy
odparować nadmiar soku, jabłka powinny zmięknąć, ale nie rozpaść się.
Mąkę łączymy z suchymi drożdżami,
dodajemy pozostałe składniki i wrabiamy, pod koniec dodając roztopione i lekko
wystudzone masło. Całość wyrabiamy ok. 20 minut, ciasto musi odchodzić od
dłoni, być elastyczne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe
miejsce aż podwoi objętość - ok. 1,5 h.
Ciasto krótko wyrabiamy, dzielimy na mniejsze
części - każda po ok. 80g. Z każdej formujemy 2 cienkie wałki, które następnie
razem splatamy i formujemy na kształt ślimaka. Układamy na blasze piekarnikowej
wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na 20 minut do podrośnięcia,
następnie pośrodku każdego ślimaka za pomocą łyżki robimy zagłębienie i układamy łyżkę farszu. Wierzch boków bułek smarujemy
rozbełtanym ze śmietanką jajkiem . Pieczemy ok. 20 minut temp. 190 stopni.
Jeszcze ciepłe lukrujemy (sok z cytryny + cukier puder ile zabierze).
poproszę do kawki na jutrzejsze śniadanie :)
OdpowiedzUsuń