Jabłecznik na cieście na bazie maślanki z kremem śmietanowym, takim jak klasyczny krem, którym przekłada się ciasto wuzetkę. Doskonałe ciasto na rodzinne spotkania. Placek jest wilgotny i puszysty, jabłka doskonale współgrają z kwaśno-słodkim kremem śmietanowym. Polecam.
Jabłecznik na maślance
Tortownica o średnicy 25 cm- 185 g masła
- 180 g mąki pszennej
- 75 g mąki ziemniaczanej
- 3/4 szklanki cukru
- 95 g maślanki
- 3 jaja
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 kg jabłek + 2 łyżki cukru + 2 łyżki bułki tartej
Foremkę
o średnicy 25 cm smarujemy masłem i wysypujemy mąką.
Masło
i maślankę oraz cukier podgrzewamy w garnku do rozpuszczenia składników,
lekko studzimy. Dodajemy jajka i miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy partiami
składniki suche (wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia). 3/4 ciasta wylewamy do
foremki pieczemy ok. 30 minut, temp. 170 stopni do tzw. suchego patyczka.
Jabłka
ścieramy na tace o dużych oczkach i prażymy na niedużym ogniu, dosładzamy
cukrem i doprawiamy cynamonem, dodajemy bułkę tartą. Jabłka wykładamy na
upieczone ciasto. Na wierzch równomiernie wylewamy pozostałe ciasto. Pieczemy
jeszcze 20-25 minut. Ciasto studzimy i schładzamy w lodówce. Zimne pokrywamy
kremem śmietanowym.
Krem śmietanowy
- 125 g miękkiego masła
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 100 g cukru pudru
- 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany 18% w temp. pokojowej
Masło ucieramy z cukrem pudrem i pastą waniliową na puszystą
masę. Stopniowo po łyżce dodajemy kwaśną śmietanę. Krem wykładamy na schłodzone
ciasto.
jesienią ciasta z jabłkami smakują najpyszniej...
OdpowiedzUsuń