czwartek, 2 listopada 2017

Jabłecznik na  maślance

Jabłecznik na cieście na bazie maślanki z kremem śmietanowym, takim jak klasyczny krem, którym przekłada się ciasto wuzetkę. Doskonałe ciasto na rodzinne spotkania. Placek jest wilgotny i puszysty, jabłka doskonale współgrają z kwaśno-słodkim kremem śmietanowym. Polecam. 

Jabłecznik na  maślance

 Tortownica o średnicy 25 cm

  • 185 g masła
  • 180 g mąki pszennej
  • 75 g mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 95 g maślanki
  • 3 jaja
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 kg jabłek + 2 łyżki cukru + 2 łyżki bułki tartej

Foremkę o średnicy 25 cm smarujemy masłem i wysypujemy mąką.



Masło i maślankę  oraz cukier podgrzewamy w garnku do rozpuszczenia składników, lekko studzimy. Dodajemy jajka i miksujemy na jednolitą masę. Dodajemy partiami składniki suche (wymieszane mąki z  proszkiem do pieczenia). 3/4 ciasta wylewamy do foremki pieczemy ok. 30 minut, temp. 170 stopni do tzw. suchego patyczka.
Jabłka ścieramy na tace o dużych oczkach i prażymy na niedużym ogniu, dosładzamy cukrem i doprawiamy cynamonem, dodajemy bułkę tartą. Jabłka wykładamy na upieczone ciasto. Na wierzch równomiernie wylewamy pozostałe ciasto. Pieczemy jeszcze 20-25 minut. Ciasto studzimy i schładzamy w lodówce. Zimne pokrywamy kremem śmietanowym.


Krem śmietanowy

  • 125 g miękkiego masła
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 100 g cukru pudru
  • 1 szklanka gęstej kwaśnej śmietany 18% w temp. pokojowej

Masło ucieramy z cukrem pudrem i pastą waniliową na puszystą masę. Stopniowo po łyżce dodajemy kwaśną śmietanę. Krem wykładamy na schłodzone ciasto.





1 komentarz:

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)