Dziś przepis na brukselkę, dzięki któremu zjedzą ją, a może nawet pokochają osoby nastawione do niej sceptycznie. ;) Rożki z pysznym warzywno-mięsnym farszem sprawdzą się jako przekąska czy obiad na wynos do pracy czy szkoły. Polecam ;)
Rożki francuskie z brukselką
Składniki: na ok. 18 rożków- ciasto francuskie z tego przepisu - link
Farsz:
- 1 kg brukselek
- 2 duże cebule
- 270 g sera żółtego startego na grubych oczkach
- olej rzepakowy
- sól
- pieprz
- 3 ząbki czosnku
Brukselki myjemy, odcinamy zdrewniała część od strony głąba,
nacinamy krzyżyk. Gotujmy w posolonej wodzie z łyżką cukru al dente. Brukselki dobrze odsączamy z wody, przekrawamy
na ćwiartki.
Na patelni na odrobinie oleju podsmażamy boczek.
Dodajemy pokrojoną w kostkę cebulę,
solimy. Całość jeszcze chwilę smażmy. Następnie dodajemy pokrojony w kostkę
czosnek - ponownie chwilkę smażymy. Dodajemy łyżkę miodu, doprawiamy solą i
dużą ilością pieprzu. Chwilę całość karmelizujemy. Następnie dodajemy
przygotowaną kalarepkę i całość jeszcze chwilę smażymy. Farsz zdejmujemy z
ognia i dodajemy starty ser - dokładnie
mieszamy. Farsz studzimy.
Ciasto dzielimy na trzy równe części. Bierzemy jedną część
ciasta francuskiego i wałkujemy na prostokąt o wymiarach nieco ponad 30 x 20
cm. Tak rozwałkowany płat ciasta dzielimy na 6 kwadratów każdy o wymiarach 10 x
10 cm. (tak samo postępujemy z pozostałymi 2 płatami ciasta)
W jednym rogu układamy porcję farszu. Brzegi smarujemy
roztrzepanym z odrobiną wody jajkiem. Każdy kwadrat zamykamy po przekątnej,
brzegi dociskamy widelcem. Rożki układamy na blasze wyłożonej papierem do
pieczenia. Wierzch smarujemy jajkiem, w każdym rożku robimy po 3 nacięcia.
Pieczemy w temp. 220 stopni ok. 25 minut lub na złoty kolor.
O, bardzo ciekawie.
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie używałam brukselki w ten sposób.
:)