Dziś zapraszam na jesienne ciasto z buraków cukrowych. Jeśli nie dostaniecie tego warzywa, albo jeśli za nim nie przepadacie, zamiast buraków do ciasta możecie użyć marchewkę - dodajcie jednak wtedy więcej cukru. :) Na uwagę zasługuje tutaj również nietypowy krem - fani ptasiego mleczka powinni być nim zachwyceni. Zapraszam.
Krem do tortu piankowy. Ciasto z buraków cukrowych z piankowym kremem
Na ciasto (2 tortownice o średnicy 24-25 cm)- 3/4 szklanki oleju roślinnego
- 3 jaja w temp. pokojowej
- 4 łyżki drobnego cukru
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1/4 łyżeczki soli
- 200 g startych na drobnych oczkach buraków cukrowych
- 50 g suszonej śliwki pokrojonej w drobną kostkę
- 50 g suszonej żurawiny
- skórka otarta z 1 cytryny
Dno
tortownic wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem i wysypujemy mąką.
Olej mieszamy z jajkami, cukrem i
wanilią. W oddzielnej misce przesiewamy mąkę, dodajemy sodę, proszek i sól. Do składników sypkich dodajemy starte buraki, skórkę z cytryny, śliwki i żurawinę i
dokładnie pokrywamy je mąką. Całość przekładamy do składników mokrych i ręcznie
dokładnie mieszamy. Ciasto przelewamy do 2 foremek i pieczemy ok. 30 minut w
temp. 180 stopni. Placki studzimy na kratce.
Krem piankowy:
- 380 g ptasiego mleczka
- 3 łyżki mleka
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- dodatkowo pół słoiczka powideł śliwkowych
Ptasie mleczko kroimy w drobną kostkę,
przekładamy do garnka razem z mlekiem. Podgrzewamy na średnim ogniu mieszając
do rozpuszczenia ptasiego mleczka. Odstawiamy do przestudzenia. Miękkie masło
miksujemy na puszystą masę, pod koniec porcjami dodając po łyżce masy z
ptasiego mleczka. Ważne -ptasie mleczko szybko gęstnieje, więc do masy dodajemy
je jeszcze lekko ciepłe (nie gorące, bo masa się zważy!), co spowoduje, że masa
będzie rzadsza niż byśmy tego chcieli. Należy więc gotową masę wstawić do
schłodzenia do lodówki. Kiedy lekko zesztywnieje całość ponownie dokładnie
miksujemy na puszystą masę, dodając ekstrakt waniliowy. Gotowym kremem przekładamy placki (dolny placek
uprzednio smarujemy powidłami śliwkowymi) i dekorujemy wierzch ciasta. Dekorujemy
wiórkami czekolady.
Super przepis :) Dziękuje bardzo za podzielenie się z nami!
OdpowiedzUsuń:) cała przyjemność po mojej stronie
Usuńpoproszę kawałek! <3
OdpowiedzUsuń