Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


czwartek, 20 czerwca 2013

Szparagi zapiekane z dorszem pod pierzynką z pesto z sosem na bazie fety

We wcześniejszym poście podałam przepis na pistacjowe pesto. Przyszła więc pora, aby zaprezentować jakieś danie z wykorzystaniem tego przysmaku. Na letnie dni idealny będzie lekki, aromatyczny i zdrowy zestaw - szparagi z zapiekanym dorszem pod pistacjową pierzynką to jest to!



Sposób na szparagi:
Składniki:
·         pęczek szparagów
·         duża garść drobno posiekanej pietruszki
·         skórka otarta z jednej cytryny
·         odrobina świeżo startego  imbiru
·         łyżka otrąb owsianych
·         łyżka oliwy
·         sól do smaku
Szparagi przekładamy do naczynia żaroodpornego (tych zielonych nie trzeba obierać, wystarczy odłamać jedynie zdrewniałą część). Dodajemy do nich łyżkę oliwy i sól do smaku, posiekaną pietruszkę, skórkę z cytryny oraz starty imbir. Posypujemy łyżką otrąb owsianych. Dobrze mieszamy. Wstawiamy do piekarnika- funkcja termoobieg 180 stopni, 20-25 minut.


Sos do szparagów:
Składniki:
·         2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
·         2 łyżki fety light
·         szczypta soli
·         duża szczypta posiekanej pietruszki
Składniki dokładnie mieszamy (do rozdrobnienia sera świetnie nadaje się zwykły widelec) i przekładamy do miseczki. 




Dorsz pod pierzynką z pesto z pistacji i suszonych pomidorów
Dorsza ze skórką pieprzymy i solimy, dzielimy na zgrabne kawałki. Pieczemy w brytfance w piekarniku- funkcja termoobieg, 180 stopni, 20-25 minut - w zależności od wielkości kawałków. Należy uważać, żeby nie wysuszyć ryby.
Przygotowujemy pistacjowe pesto.   
Na upieczonego dorsza wykładamy pesto. Podajemy ze szparagami i sosem z sera feta. 
 Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz