Sposób na szparagi:
Składniki:
·
pęczek szparagów
·
duża garść drobno posiekanej pietruszki
·
skórka otarta z jednej cytryny
·
odrobina świeżo startego imbiru
·
łyżka otrąb owsianych
·
łyżka oliwy
·
sól do smaku
Szparagi
przekładamy do naczynia żaroodpornego (tych zielonych nie trzeba obierać, wystarczy odłamać jedynie zdrewniałą część). Dodajemy do nich łyżkę oliwy i sól do
smaku, posiekaną pietruszkę, skórkę z cytryny oraz starty imbir. Posypujemy
łyżką otrąb owsianych. Dobrze mieszamy. Wstawiamy do piekarnika- funkcja
termoobieg 180 stopni, 20-25 minut.
Sos
do szparagów:
·
2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
·
2 łyżki fety light
·
szczypta soli
·
duża szczypta posiekanej pietruszki
Składniki dokładnie mieszamy (do rozdrobnienia sera świetnie nadaje się zwykły widelec) i przekładamy do miseczki.
Dorsz pod pierzynką z pesto z pistacji i suszonych pomidorów
Dorsza ze skórką pieprzymy i solimy, dzielimy na zgrabne kawałki. Pieczemy w brytfance w
piekarniku- funkcja termoobieg, 180 stopni, 20-25 minut - w zależności od wielkości kawałków. Należy uważać, żeby nie wysuszyć ryby.
Przygotowujemy pistacjowe pesto.
Na upieczonego dorsza wykładamy pesto.
Podajemy ze szparagami i sosem z sera feta.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz