Dziś na obiad coś lekkiego, szybkiego i pysznego- warzywne tortille z aromatyczną nutą suszonych pomidorów.
·
160 g mąki kukurydzianej
·
100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
·
1 jajko
·
1/2 szklanki mleka
·
1 łyżeczka soli
·
3 łyżki oliwy spod suszonych pomidorów
·
szczypta proszku do pieczenia
Z podanych składników wyrabiamy ciasto- łączymy
mąkę z solą, proszkiem do pieczenia, dodajemy jajko, oliwę oraz stopniowo
mleko. Zagniatamy ciasto. Odstawiamy przykryte ściereczką na około pół godziny.
Po tym czasie dzielimy ciasto na 7-8 części (tyle powinno wyjść placków),
wałkujemy, wykrawamy okręgi - za pomocą talerzyka. Smażymy na suchej teflonowej
mocno rozgrzanej patelni z każdej strony do momentu aż zaczną pojawiać się
pęcherzyki, a ciasto nieco zbrązowieje. Odkładamy na stosik. Aby tortilla lepiej się zwijała, placki można przykryć wilgotną
ściereczką.
Farsz
do tortilli jest już tylko kwestią naszej wyobraźni. Ja na dziś proponuję lekki
farsz warzywny.
·
1 łyżka oliwy spod suszonych pomidorów
·
1 papryka żółta
·
1 papryka czerwona
·
1 cebula
·
1 ząbek czosnku
·
1 cukinia
·
kilka plasterków szynki z indyka
·
400 gram serka Philadelphia- solonego
·
2 garście drobno posiekanego szczypiorku
·
sól i pieprz do smaku
Na rozgrzaną łyżkę aromatyzowanej oliwy dajemy posiekaną w
piórka cebulę oraz drobno posiekany czosnek. Dodajemy pokrojoną w drobne
paseczki paprykę żółtą i czerwoną oraz cukinię pokrojoną w cienkie plasterki.
Smażymy do miękkości, doprawiamy solą i pieprzem.
Serek łączymy ze szczypiorkiem, doprawiamy do smaku solą i
pieprzem.
Placek tortilli smarujemy szczypiorkowym serkiem, kładziemy
dwa plasterki szynki z indyka, na to dużą porcję warzyw. Zwijamy i zajadamy.
Smacznego!
Napewno spróbuję wygląda apetycznie
OdpowiedzUsuńZazwyczaj tortille kupowałam w markecie , ale wydawała mi się mało dietetyczna. Na penwo spróbuję tej z mąką orkiszową!
OdpowiedzUsuńwypas :)
OdpowiedzUsuńJa bym zrobiła wersję mięsną: panierowany w mące i czerwonej sproszkowanej papryce kurczak z podsmażoną cebulą papryką i kukurydzą i sosami. Przy okazji, czy zna Pani może jakieś przepisy na domowe lekkie sosy, czosnkowy robię często, jednak do dań typu gyros przydałby się jogurtowy, pomidorowy..
OdpowiedzUsuńTaka wersja tortilli z pewnością zasmakuje prawdziwym mięsożercom! :) . Jeśli chodzi o sosy to często robię je na bazie gęstego jogurtu naturalnego, tak jak chociażby ten z dodatkiem pietruszki i fety http://fully-flavoured.blogspot.com/2013/06/szparagi-zapiekane-z-dorszem-pod.html . Czasem po prostu łączę jogurt naturalny z domową przyprawą (zmiksowane ulubione suszone warzywa i przyprawy) lub tworzę różne wariacje ziołowe- jogurt z dodatkiem świeżej bazylii, koperku, czy szczypiorku. Jeśli chodzi o sos pomidorowy to w wersji na szybko łączę jogurt (jeśli nie liczę kalorii - kwaśną i gęstą śmietanę 18%) z ketchupem. W wersji nieco bardziej pracochłonnej- podsmażam na łyżce oliwy spod suszonych pomidorów jedną drobno posiekaną cebulę i ząbek czosnku, dodaję 4-5 filetowanych pomidorów (lub te z puszki), odparowuję chwilkę gotując. Doprawiam solą, pieprzem i suszonymi ziołami do smaku- idealne będzie oregano. :)
Usuńsmakowitości Ewo..")
OdpowiedzUsuńben