Marchewkowy torcik
Składniki:
·
250 g marchewki startej na tarce o drobnych oczkach
·
100 g mąki pszennej
·
100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
·
250 g brązowego cukru
· 150 ml oleju rzepakowego
·
3 jajka
·
1 łyżeczka cynamonu
·
100 g suszonej żurawiny
·
3 łyżeczki proszku do pieczenia
·
skórka starta z 1 pomarańczy
masa:
·
500
g serka mascarpone
·
1-2 łyżka cukru waniliowego do smaku
·
sok z połowy lub całej cytryny
·
2-3 łyżki masła
Ø W jednej misce łączymy mąkę, proszek
do pieczenia i cynamon. Dodajemy marchewkę. Mieszamy.
Ø W drugiej misce ucieramy jajka z
cukrem, dodajemy olej i dobrze całość
jeszcze raz ucieramy. Masę jajeczną łączymy ze składnikami sypkimi. Dodajemy żurawinę
- bakalie należy oprószyć łyżką mąki, żeby nie opadły na dno ciasta.
Ø Pieczemy około 1 godz., 180 stopni
termoobieg. Tortownica 24 cm.
Ø Na wystudzone ciasto wykładamy masę
z serka mascarpone- masło ucieramy z cukrem i serkiem, dodajemy do smaku soku z
cytryny.
Marchewkowe babeczki wyjazdowe
Składniki:
·
250 g marchewki startej na tarce o grubych oczkach
·
100 g mąki pszennej
·
100 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
·
250 g brązowego cukru
·
200 ml oleju rzepakowego
·
3 jajka
·
1 łyżeczka cynamonu
·
100 g białej czekolady
·
100 g obranych orzechów pistacjowych
·
3 łyżeczki proszku do pieczenia
·
skórka starta z 1 pomarańczy
Ø W jednej misce łączymy mąkę, proszek
do pieczenia i cynamon. Dodajemy marchewkę. Mieszamy.
Ø W drugiej misce ucieramy jajka z
cukrem, dodajemy olej i dobrze całość
jeszcze raz ucieramy. Masę jajeczną łączymy ze składnikami sypkimi. Dodajemy posiekane pistacje i białą czekoladę. Przekładamy do foremek na babeczki.
Ø Pieczemy około 25 minut., 180 stopni
termoobieg.
Smacznego!
Wyglądają pięknie i na pewno rewelacyjnie smakują :)))
OdpowiedzUsuńNiestety nikt się jutro o tym nie przekona, bo mój piekarnik znowu spłatał mi figla... i dopiero będzie być może sprawny we wtorek :(
OdpowiedzUsuńEwa,aż ślinka cieknie....
OdpowiedzUsuńben