Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


niedziela, 23 czerwca 2013

Truskawkowy torcik na zimno

W tym szczególnym dniu życzę wszystkim tatom- a szczególnie mojemu- wszystkiego najlepszego!! A może przygotujecie swoim tatom w prezencie taki oto lekki i szybki torcik truskawkowy? Mojemu zasmakował :)




Truskawkowy torcik na zimno

Na spód: 
·         ok. 420 g płatek typu Nestlé FITNESS / opcjonalnie tyle samo dobrze wypieczonych herbatników 
·         200 g masła
·         2 łyżki brązowego cukru
·         2 - 3 łyżki mleka

Płatki miksujemy za pomocą blendera. W oddzielnym rondelku topimy  masło z cukrem , dodajemy mleko- całość przelewamy do pokruszonych płatków i jeszcze raz szybko miksujemy. Masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Ciastem wylepiamy spód dużej tortownicy, wyłożonej folią spożywczą. Wkładamy do lodówki.

Polewa czekoladowa:
·         1 tabliczka czekolady mlecznej
·         1 tabliczka czekolady gorzkiej
·         2-3 łyżki mleka
·         łyżka masła
Całość topimy nad kąpielą wodną. Nieco przestudzoną płynną masę rozsmarowujemy na spodzie z płatek. Wstawiamy do lodówki.

Masa jogurtowo-śmietanowa:
·         500 g jogurtu truskawkowego
·         500  ml śmietany 30-36%
·         3-4 łyżki cukru pudru (do smaku)
·         50 g żelatyny + 2 szklanki gorącej wody

Żelatynę rozrabiamy w 2 szklankach gorącej wody. Kiedy przestygnie i zacznie powoli żelować, przelewamy ją do jogurtu truskawkowego. Do masy jogurtowej dodajemy ubitą z cukrem śmietanę. Całość dobrze, ale delikatnie mieszamy. Wykładamy na posmarowany czekoladą spód.  Ponownie dobrze schładzamy.

Masa truskawkowa:
·         800 g truskawek
·         ok. 3-4  łyżek żelatyny + ok.  pół szklanki wody
·         3-4  łyżki cukru pudru

Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Truskawki miksujemy z cukrem , dodajemy tężejącą żelatynę i dobrze mieszamy. Wykładamy na masę jogurtowo-śmietanową. Schładzamy. 
Smacznego!

1 komentarz: