Truskawkowy torcik
na zimno
Na spód:
·
ok. 420 g płatek typu Nestlé FITNESS / opcjonalnie tyle samo dobrze wypieczonych herbatników
·
200 g masła
·
2 łyżki brązowego cukru
·
2 - 3 łyżki mleka
Płatki miksujemy za pomocą blendera. W
oddzielnym rondelku topimy masło z
cukrem , dodajemy mleko- całość przelewamy do pokruszonych płatków i jeszcze raz
szybko miksujemy. Masa powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Ciastem
wylepiamy spód dużej tortownicy, wyłożonej folią spożywczą. Wkładamy do lodówki.
Polewa
czekoladowa:
·
1 tabliczka czekolady mlecznej
·
1 tabliczka czekolady gorzkiej
·
2-3 łyżki mleka
·
łyżka masła
Całość topimy nad kąpielą wodną. Nieco przestudzoną płynną
masę rozsmarowujemy na spodzie z płatek. Wstawiamy do lodówki.
Masa jogurtowo-śmietanowa:
·
500 g jogurtu truskawkowego
·
500 ml
śmietany 30-36%
·
3-4 łyżki cukru pudru (do smaku)
·
50 g żelatyny + 2 szklanki gorącej wody
Żelatynę rozrabiamy w 2 szklankach gorącej
wody. Kiedy przestygnie i zacznie powoli żelować, przelewamy ją do jogurtu
truskawkowego. Do masy jogurtowej dodajemy ubitą z cukrem śmietanę. Całość
dobrze, ale delikatnie mieszamy. Wykładamy na posmarowany czekoladą spód. Ponownie dobrze schładzamy.
·
800 g truskawek
·
ok. 3-4 łyżek żelatyny + ok. pół szklanki wody
·
3-4 łyżki
cukru pudru
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie.
Truskawki miksujemy z cukrem , dodajemy tężejącą żelatynę i dobrze mieszamy.
Wykładamy na masę jogurtowo-śmietanową. Schładzamy.
Smacznego!
Wygląda rewelacyjnie na takie upały!
OdpowiedzUsuń