Z poniższego przepisu wychodzi znacznie więcej
farszu. Częścią więc faszeruję kokilki bakłażanowe (6 szt.), część podaję jako
samodzielne danie.
Bakłażanowe niespodzianki
Składniki:
- 3 bakłażany (w sam raz na wyłożenie 6 kokilek, jeśli wybierzemy wariant w tortownicy należy albo warzywo pokroić na cieńsze plastry, albo wykorzystać większą ilość)
- makaron penne (najlepszy razowy, albo z pszenicy
durum) -500 g
- jedna cukinia
- 3 duże cebule
- 2 ząbki czosnku
- 3 średniej wielkości marchewki
- 250 g kiełbasy chorizo - nadaje potrawie ostrości (ale uważajcie, żeby w składzie nie miała koszenily - bo i takie widziałam!)
- puszka pomidorów
- szczypiorek lub pietruszka
- 3-4 łyżki groszku konserwowego lub świeżego
- mozzarella- jeśli lubicie może być wędzona- 300- 400 g
- ser feta, opakowanie
- sól, pieprz
·
Pracę zaczynamy od pokrojenia bakłażana
w długie, dosyć cienkie plastry (wzdłuż warzywa). Następnie osolonego i popieprzonego bakłażana krótko
grillujemy z obu stron, lekko przecierając ruszt olejem lub oliwą. Dzięki temu
zabiegowi w gotowym daniu bakłażan będzie wyglądał bardzo dekoracyjnie.
·
Na dużej patelni podsmażamy pokrojoną w
kostkę kiełbasę chorizo.
·
Dodajemy startą na dużych oczkach
marchewkę, pokrojoną w piórka cebulę
oraz posiekany drobno czosnek. Smażymy.
·
Dorzucamy pokrojoną w kostkę cukinię
oraz resztki bakłażana (czyli pokrojone w kostkę te plastry warzywa, które w całości
pokryte są skórką). Chwilkę smażymy.
·
Dorzucamy pomidory z puszki (pomidory
również należy pokroić w kostkę). Chwilę dusimy.
·
Dorzucamy makaron ugotowany al dente,
groszek oraz zieleninę (drobno posiekany szczypiorek lub pietruszkę).
Zdejmujemy z ognia.
·
Dokładamy pokrojoną w kostkę mozzarellę.
·
Doprawiamy solą i pieprzem.
·
Kokilki smarujemy za pomocą pędzelka
olejem lub oliwą. Układamy plastry bakłażana, tak by dokładnie wyścielały dno
oraz boki kokilki. Części plastrów muszą "wystawać" poza kokilkę, dzięki
czemu po włożeniu farszu będzie można zamknąć nasze paczuszki.
·
Nakładamy farsz, dociskamy. Na wierzch
kładziemy jeszcze troszkę pokruszonej fety.
·
Za pomocą nadmiaru bakłażana zamykamy
kokilki.
·
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180
stopni (termoobieg) na około 30 minut, aż ser się rozpuści.
·
Wykładamy na talerz i dekorujemy.
Przepis
jest dość pracochłonny, ale efekt końcowy wart jest tego trudu. Farszu zostaje
jeszcze bardzo dużo, więc zazwyczaj podaję go jako oddzielne danie obiadowe.
Można też całość wykonać w jednej dużej tortownicy- wtedy wykorzystamy większą
ilość farszu.
Przepis
ten daje duże możliwości do improwizowania -można dodać
takie warzywa, jakie lubimy. Sam sposób złożenia i serwowania dania jest godny
zaprezentowania.Smacznego!
Bardzo pomysłowe. Uwielbiam dania z makaronem :)
OdpowiedzUsuń