piątek, 12 lipca 2013

Kontrastowe roladki

Dziś zapowiadane ostatnio przeze mnie ciasteczka. Przepis pochodzi z książki "Ciasteczka"  . Są przepyszne i dosyć proste do zrobienia, bardzo dobrze się przechowują. Recepturę nieco zmodyfikowałam i masę jasną dosmaczyłam  skórką z cytryny - o niebo lepszy smak!
 Kontrastowe roladki


Składniki:
·         200 g miękkiego masła
·         160 g cukru waniliowego
·         jajko
·         300 g mąki pszennej
·         łyżeczka proszku do pieczenia
·         30 g kakao
·         skórka otarta z połowy cytryny
Mało ucieramy z cukrem na jednolitą masę, dodajemy jajko i dalej ucieramy. W osobnej misce łączymy suche składniki- mąkę oraz proszek. Suche składniki dodajemy stopniowo do masy maślanej, cały czas mieszając. Masę dzielimy  na dwie części. Do jednej dodajemy skórkę z cytryny, do drugiej kakao.  Oba ciasta wkładamy owinięte w folię spożywczą do lodówki na co najmniej pół godziny. Następnie rozwałkujemy je na dwa prostokąty - ważne aby udało się nam otrzymać prostokąty podobnej wielkości. Na ciasto jasne układamy rozwałkowane ciasto ciemne. Tak otrzymane dwukolorowe ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego boku. Roladę zawijamy w folię i wstawiamy na pół godziny, do godziny do zamrażalnika. Kiedy rolada dobrze się schłodzi, będziemy mogli z łatwością wykrawać ciasteczka. Roladę tniemy na jak najcieńsze plasterki i układamy je na blasze wysmarowanej masłem.  Pieczemy około 14 minut, termoobieg 180 stopni. Smacznego!




2 komentarze:

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)