środa, 10 lipca 2013

Orkiszowe rolowane

Dziś kolejny przepis, który może przydać się podczas przygotowań do pikniku czy wakacyjnego wyjazdu. Ciasteczka orkiszowe rolowane w dwóch, na pierwszy rzut oka podobnych, choć jak się później okazuje zdecydowanie różnych, wersjach. Te z kremem orzechowo-czekoladowym będą przyjemnie chrupały pod naszym zębami, te z dżemem jagodowym smakowo zbliżone będą do jagodzianek. Po raz kolejny okazuje się więc, że prawie robi dużą różnicę :) .

Orkiszowe rolowane



Składniki:

·         500 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej

·         3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

·         szczypta soli
·         250 g miękkiego masła
·         100 gram brązowego cukru
·         60 g cukru waniliowego
·         3 jajka
·         krem orzechowo-czekoladowy
·         dżem jagodowy 
Masło ucieramy z oba rodzajami cukru, stopniowo dodajemy jajka. W osobnej misce łączymy składniki suche- mąkę, proszek do pieczenia oraz sól. Składniki sypkie stopniowo dodajemy do masy maślanej, cały czas mieszając. Masę przekładamy do foliowego woreczka i wkładamy do lodówki na pól godziny- godzinę. Gdy ciasto będzie schłodzone, dzielimy je na pół, rozwałkowujemy na dwa cienkie prostokąty. Jeden z nich smarujemy cienko kremem czekoladowo-orzechowym, drugi dżemem. Ciasno zawijamy wzdłuż dłuższego boku. Rolady wstawiamy na pół godziny - godzinę do zamrażalnika. Po tym czasie rolady tniemy na jak najcieńsze plasterki i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Pieczemy około 14 minut, termoobieg 180 stopni.Smacznego!
Ps. Ostatnie zdjęcie jest również zapowiedzią następnego przepisu :) . 


2 komentarze:

  1. Jakie to proste i zapewne pyszne:)
    Korcia, Ty jesteś artystką... naprawdę <3

    OdpowiedzUsuń