Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


poniedziałek, 1 lipca 2013

Słoneczny kuskus

Dziś proponuję coś dla wegetarian. Przepyszne danie na bazie kuskusu. Robi się je naprawdę błyskawicznie. Dla mięsożerców może być to również ciekawa propozycja- jako dodatek do mięsa.

Złocisty kuskus


Składniki:
·         1,5 szklanki kuskusu (ok. 250 g)
·         3 szklanki wywaru warzywnego
·         1 łyżka sosu sojowego ciemnego

Kuskus przekładamy do dużej miski. Zalewamy gorącym wywarem warzywnym wymieszanym z łyżką sosu sojowego. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut. Po 10 minutach kuskus wchłonie cały płyn i będzie gotowy na przyjęcie kolejnych dodatków- w tym przypadku warzywnych.

·  2 duże cebule
·  2 średniej wielkości marchewki
·  ząbek czosnku
·  sól i pieprz do smaku
·  0,5 łyżeczki imbiru w proszku
·  łyżka oleju rzepakowego

Cebulę i czosnek siekamy w drobną kostkę, marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach. Warzywa podsmażamy na oleju, doprawiamy solą, pieprzem i imbirem. Warzywa łączymy z gotowym kuskusem.

·      bakłażan
·      cukinia
·      łyżka oleju
- sól, pieprz do smaku 

Warzywa kroimy na cieniutkie paseczki- swoim wyglądem mają przypominać makaron. Podsmażamy na łyżce oleju, doprawiamy do smaku.

Na sos:
·         2 łyżki soku z pomarańczy
·         1 łyżka sosu sojowego ciemnego
·         1 łyżka oliwy
Całość dobrze ze sobą łączymy.

Na talerz wykładamy porcję kuskusu, wokoło formując  "wianuszek" z bakłażanowo-cukiniowego makaronu. Podajemy z filecikami z pomarańczy oraz sosem pomarańczowym.
 Smacznego!!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz