poniedziałek, 9 września 2013

Kania w orzechach laskowych

Wczorajsze grzybobranie się powiodło i dziś na obiad serwuję klasyczne kotlety z kani. Panierkę wzbogaciłam otrębami oraz orzechami laskowymi, które idealnie podkreślają smak tego grzyba. Do tego chrupiąca grzanka i pyszne danie gotowe!
 Kania w orzechach laskowych



Składniki:
·         4 kanie
·         łyżka bułki tartej
·         2 łyżki otrąb owsianych
·         2 garście posiekanych orzechów laskowych
·         sól
·         pieprz
·         olej do smażenia
·         jajko
·         4 kromki chleba na  grzanki
·         ziołowe masło do grzanek (100 g miękkiego masła łączymy ze świeżymi ulubionymi ziołami np. z łyżeczką  drobno posiekanej bazylii, łyżeczką natki pietruszki i łyżeczką oregano. Zawijamy w folię spożywczą w rulonik i schładzamy w lodówce).


W jednej misce roztrzepujemy jajko doprawione solą i pieprzem. W drugiej łączymy ze sobą orzechy, bułkę oraz otręby. Kanie maczamy w jajku, a następnie w panierce. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju do uzyskania chrupiącej skórki. Odsączmy na ręczniku papierowym. Podajemy z grzankami- kromki chleba smażymy na maśle ziołowym do momentu, aż ładnie wyschną i staną się przyjemnie chrupiące. Smacznego!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz