wtorek, 24 września 2013

Paluszki z indyka w ziołowo-serowej panierce

Ziołowa, chrupiąca i lekko serowa- taka właśnie jest dzisiejsza panierka, w której przyrządziłam paluszki z indyka. Delikatne, chude mięso fajnie komponuje się z tak dobranymi smakami. Spróbujecie :).

Paluszki z indyka w ziołowo-serowej panierce



Składniki:
·         400 g piersi z indyka
·         jajko
·         sól
·         pieprz
·         2 garście ulubionych świeżych ziół- ja wybrałam szczypiorek, bazylię i oregano
·         1 bułka wieloziarnista
·         garść sera mimolette
·         olej do smażenia

Indyka kroimy na cienkie paseczki. Doprawiamy solą i pieprzem.  W misce rozbełtujemy jajko. W oddzielnej misce przygotowujemy panierkę- łączymy ze sobą drobno posiekane zioła, pokrojoną w bardzo drobną kostkę bułkę oraz straty żółty ser (można też wszystkie składniki panierki krótko  zmiksować w blenderze). Indyka maczamy w jajku, następnie w panierce. Smażymy z każdej strony do momentu uzyskania chrupiącej skórki. Podajemy ze świeżymi ziołami i ulubionym sosem jogurtowym.
 

2 komentarze:

  1. Jaka pyszna panierka, mmm ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i również ślę pozdrowienia

      Usuń