sobota, 12 października 2013

Tort czekoladowy z masą z kiwi i mango

Smakowite, mocno kakaowe ciasto z orzeźwiającymi kremami o smaku kiwi i mango. Odświętny tort jako propozycja na świąteczny stół.


Tort czekoladowy z masą z kiwi i mango

Składniki na ciasto:
·         300 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
·         200 g mąki pszennej
·         360 g brązowego cukru
·         50 g kakao
·         2 łyżeczki proszku do pieczenia
·         1 łyżeczka sody
·         szczypta soli
·         4 jajka
·         1 łyżka ekstraktu z wanilii
·         300 ml oleju rzepakowego
·         500 ml kefiru

W jednej misce łączymy składniki suche- mąki, kakao, proszek, sodę, sól. W drugiej misce łączymy składniki mokre- kefir, olej, wanilię. Do misy miksera wbijamy jajka, dodajemy do nich cukier i ucieramy. Stopniowo, naprzemiennie dodajemy składniki suche i składniki mokre.  Ciasto przelewamy albo do dwóch małych tortownic, albo do ozdobnych foremek na muffinki.
Pieczemy w temp. 180 stopnii, termoobieg- małe muffiny 20 minut, duże ciasto ok. 50-60 minut- do momentu suchego patyka. 
Masa kiwi:
·         4 kiwi
·         5 łyżek cukru
·         3 łyżki mąki ziemniaczanej
·         odrobina mleka (tylko tyle, żeby rozpuściła się nam mąka)
·         1 żółtko
·         300 g miękkiego masła

Kiwi obieramy, blendujemy. Dodajemy cukier, rozrobioną w mleku mąkę oraz żółtko. Całość zagotowujemy, cały czas mieszając. Chwilę gotujemy, żeby owocowy budyń nam zgęstniał i stracił posmak surowej mąki. Przestudzony budyń łączymy z masłem.
Masa mango:
·         2 dojrzałe mango
·         6-7 łyżek cukru
·         3 łyżki mąki kukurydzianej
·         1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
·         odrobina mleka
·         1 żółtko
·         100 ml śmietanki kremówki
·         300 g miękkiego masła

Mango blendujemy. Dodajemy cukier, rozprowadzone w mleku mąki oraz żółtko. Śmietankę zagotowujemy. Do gotującej się śmietany dodajemy mango. Cały czas mieszamy i czekamy, aż masa zacznie gęstnieć. Wystudzony budyń miksujemy z masłem.

Wystudzone ciasto, czy też muffinki zdobimy kremem. Jeśli upieczemy 2 placki ciasta, to przekładamy je połową masy kiwi i połową masy mango. Pozostałą częścią zdobimy wierzch i boki. Muffinki przecinamy na pół, przekładamy kremem, zdobimy. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz