Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


piątek, 25 października 2013

Tort migdałowo- chałwowy na bazie mascarpone

Na 100-tny wpis musi być coś wyjątkowego :) . Zapraszam na weekendowe ciacho migdałowe przełożone dżemem jagodowym i masą mascarponowo-chałwową.

Tym pysznym ciachem zapraszam serdecznie na jutrzejszy odcinek "Ewa gotuje" z moim udziałem. Będzie smacznie i zdrowo! (Polsat, godz. 9.55)



Tort migdałowo- chałwowy na bazie mascarpone


Składniki
Na ciasto:
·         350 g miękkiego masła
·         skórka otarta z 1 cytryny
·         350 g cukru pudru
·         350 g mąki
·         2 łyżeczki proszku do pieczenia
·         50 g zmielonych migdałów
·         6 jaj
Na masę:
·         1 kg serka mascarpone
·         400 g sezamowej chałwy o smaku waniliowym
·         sok z dużej cytryny
Dodatkowo:
·         kilka łyżek dżemu jagodowego

Przygotowujemy ciasto- masło miksujemy z cukrem pudrem. Kiedy masa będzie lekka i puszysta, dodajemy skórkę otartą z cytryny. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz migdałami. Jajka wybijamy do dużej miski. Do masy maślanej naprzemiennie dodajemy suche składniki i jajka.
Gotowe ciasto dzielimy na dwie części. Pieczemy w tortownicy (średnica 26 cm) dwa placki - temp. 180 stopni, termoobieg, ok. 25-30 minut.
Ciasto studzimy.
Przygotowujemy masę chałwową. Miksujemy chałwę, stopniowo dodają serek mascarpone. Na koniec masę doprawiamy sokiem z cytryny.
Wystudzony placek smarujemy dżemem jagodowym. Wykładamy połowę kremu. Przykrywamy drugim plackiem. Pozostałym kremem smarujemy wierzch i boki tortu. Zdobimy rozetkami. Ciasto podajemy schłodzone. Smacznego! 



2 komentarze:

  1. wygląda bardzo smacznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Widzę, że często stosujesz chałwę - też ją uwielbiam ;)

    OdpowiedzUsuń