wtorek, 5 listopada 2013

roladki cukiniowo-bakłażanowe z dynią z sosem serowym

Pyszne i zdrowe roladki na ostro złagodzone delikatnością serowego sosu. Pycha!

Roladki cukiniowo-bakłażanowe z dynią z sosem serowym


Składniki:
·         puree z upieczonej połowy dyni
·         puree z  połowy  ugotowanego batata
·         kilka kropel tabasco
·         sól
·         pieprz
·         gałka muszkatołowa
·         sos chili ostry - kilka kropel
·         2 cukinie
·         2 bakłażany
Na sos:
·         2 łyżki śmietany 18%
·         2 garście startego żółtego sera
·         szczypta gałki muszkatołowej
·         sól
·         pieprz
·         łyżka octu balsamicznego

Bakłażana i cukinię tniemy za pomocą mandoliny na cieniutkie paseczki. Łączymy ze sobą puree z dyni i batata, doprawiamy solą, pieprzem, tabasco, sosem chili i gałką muszkatołową. Plaster bakłażana układamy na deseczce, na nim dwa plastry cukinii. Na grubszym końcu warzyw wykładamy po łyżeczce farszu. Zawijamy i  spinamy wykałaczką. Roladki smażymy na oleju, gotowe przekładamy na ręcznik papierowy. Podajemy z sosem serowym.
Sos- w rondelku zagotowujemy śmietanę z startym na tarce o dużych oczkach serem żółtym. Mieszamy i czekamy, aż ser się rozpuści. Doprawiamy solą, pieprzem, octem balsamicznym i gałką muszkatołową. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz