poniedziałek, 27 stycznia 2014

Zapiekanka z kaszy jęczmiennej i pepperoni pod jogurtowo-ziołową kołderką

Pyszne, szybkie i przede wszystkim zdrowe danie na bazie kaszy jęczmiennej. Często po nią sięgam, nie tylko ze względu na jej delikatny smak, ale również ze względu na jej właściwości zdrowotne- chroni przed anemią, pomaga obniżyć poziom cholesterolu oraz  usprawnić przemianę materii. Polecam!

Zapiekanka z kaszy jęczmiennej i pepperoni pod jogurtowo-ziołową kołderką


Składniki:
·         250 g kaszy jęczmiennej
·         1 duża czerwona cebula
·         3 duże ostre papryczki pepperoni z serem z oleju
·         garść startego parmezanu
·         2 jajka
·         sól
·         pieprz
Na  jogurtowo-ziołową kołderkę:
·         200 g gęstego jogurtu naturalnego
·         łyżka gęstej śmietany 18% (opcjonalnie)
·         łyżka pistacjowego pesto z dodatkiem papryczki pepperoni (do pistacjowego pesto podczas blendowania należy dodać jedną papryczkę)
·         1 jajko
·         sól
·         pieprz
·         garść startego parmezanu do posypania na wierzch

Kaszę gotujemy w osolonej wodzie al dente ok. 18 minut. Cebulkę drobno kroimy i przesmażamy na łyżce oleju. Dodajemy do kaszy. Papryczki pepperoni z serem drobno kroimy, dodajemy do kaszy. Wybijamy 2 jajka, dodajemy garść parmezanu. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy. Przekładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego odrobiną oleju- ja wykorzystałam foremkę do tarty.
Przygotowujemy jogurtowo-ziołową kołderkę- łączymy jogurt ze śmietaną, pesto oraz jajkiem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wylewamy równomiernie na kaszę. Wierzch wieńczymy startym parmezanem. Zapiekamy ok. 25 minut, temp. 180 stopni, termoobieg. Następnie zwiększamy temperaturę do 200 i ustawiamy grzałkę górną - ok. 15-20 minut. Smacznego!

 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz