sobota, 22 marca 2014

Owoce pod miodowo-chlebową kruszonką

Pyszne owoce pod zaskakującą kruszonką z chleba z miodem, migdałami i nutką cytryny. Serwowane z kleksem kwaśnego jogurtu i świeżymi ziołami, zachwycą nas swoim smakiem i aromatem. Zdrowa porcja witamin, która doda nam energii na nadchodzącą wiosnę.

 Owoce pod miodowo-chlebową kruszonką



Składniki:
·         4 jabłka
·         świeży ananas (ewentualnie z puszki)
·         5 kiwi
·        chleb (wysuszony) ok.350 g- ze skórką
·         5 łyżek   miodu spadziowego
·         skórka z cytryny
·         3 łyżki brązowego cukru + 2  łyżki do posypania owoców
·         łyżka bułki tartej 
·         100 g  płatków migdałowych
·         2 łyżki masła + wiórki zimnego masła na wierzch zapiekanki
·         świeża kolendra


Jabłka kroimy w zgrabną kostkę razem ze skórką. Ananasa i kiwi również kroimy w kostkę. Owoce przekładamy do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem, posypujemy 2 łyżkami brązowego cukru i łyżką bułki tartej. Na patelni rozpuszczamy masło z cukrem i miodem. Dodajemy pokrojony w drobną kostkę chleb razem ze skórką, płatki migdałowe, dodajemy skórkę z cytryny.  Smażymy, żeby chleb pokrył się karmelem i nieco wysuszył. Kruszonkę przekładamy do blendera i miksujemy. Wykładamy równomiernie na owocach. Na kruszonce układamy wiórki zimnego masła. Zapiekamy ok. 35-40 minut, temp. 180 stopni, termoobieg. Podajemy z domowymi lodami lub jogurtem naturalnym, miodem i kolendrą.  Smacznego! 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz