piątek, 18 kwietnia 2014

Pasztet drobiowo-wieprzowy ze szczypiorkiem

Pyszny pasztet w świątecznej odsłonie z dodatkiem wiosennego szczypiorku prosto z ogródka wykończony plastrami boczku. Nie może zabraknąć go na świątecznym stole. Zapraszam!

Pasztet drobiowo-wieprzowy ze szczypiorkiem 

Składniki:

  • duży kurczak
  • 0,6 kg łopatki wieprzowej
  • 0,6 kg wątróbki drobiowej
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól
  • pieprz
  • 2 duże cebule
  • olej rzepakowy do smażenia
  • 1 bułka pełnoziarnista namoczona w wywarze spod gotowania kurczaka
  • sos sojowy 8 łyżek
  • imbir
  • gałka muszkatołowa
  • śmietana 18% - 200 g
  • 7 jajek
  • 5 łyżek wywaru z gotowania kurczaka
  • boczek gotowany w cienkich plastrach
  • 2 pęczki szczypiorku

Pasztet drobiowo-wieprzowy ze szczypiorkiem - PRZYGOTOWANIE:

Łopatkę obsmażamy na odrobinie dobrze rozgrzanego oleju. Kurczaka i łopatkę gotujemy w wywarze z marchewką, pietruszką, liściem laurowym, zielem angielskim i ziarnami pieprzu. Na patelni na odrobinie oleju smażymy cebulę pokrojoną w piórka, dodajemy wątróbkę i obsmażamy. Bułkę moczymy w wywarze spod gotowania kurczaka. Przestudzonego kurczaka obieramy z kości. Mięso z kurczaka, wątróbkę, łopatkę, pietruszkę, marchewkę oraz odciśniętą z nadmiaru płynu bułkę przepuszczamy dwa razy przez maszynkę do mielenia. Do tak przygotowanej masy mięsnej dodajemy jajka, wywar i śmietanę. Doprawiamy świeżo startą gałką muszkatołową, imbirem, sosem sojowym, solą oraz pieprzem. Całość dokładnie wyrabiamy- dobrze wyrobiony pasztet nie będzie nam się rozpadał podczas krojenia. Dodajemy drobno posiekany szczypiorek i jeszcze raz mieszamy. Przekładamy do dwóch silikonowych foremek keksowych wyłożonych uprzednio plastrami boczku. Masę wygładzamy odrobiną wywaru spod gotowania kurczaka. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 50-60 minut. Upieczony pasztety wyjmujemy z foremki. Kroimy dobrze wystudzony. Smacznego!







Wielkanocne Smaki - edycja IV

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz