czwartek, 29 maja 2014

Koperkowo-rozmarynowa pieczeń ze szczypiorkiem smażonym na oleju rzepakowym

Aromatyczna od świeżego rozmarynu,ogromnej ilości koperku oraz skarmelizowanego szczypiorku,  przygotowana na zdrowym  tłuszczu - oleju rzepakowym -  idealna na czas, kiedy nasze przydomowe ogródki czy też kuchenne parapety uginają się od świeżych ziół . Olej rzepakowy,  jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego  polecam go  do zastosowania w tej potrawie- nie tylko do smażenia szczypiorku, ale także jako dodatek do mięsnego farszu.  Już  nieduża ilość tego oleju pozytywnie wpłynie na nasze zdrowie-  zadba o odpowiedni poziom cholesterolu, sprawną pracę serca i mózgu.

Koperkowo-rozmarynowa pieczeń ze szczypiorkiem smażonym na oleju rzepakowym




Składniki:
·         1,5 kg mielonego mięsa (karkówka + łopatka wieprzowa)
·         3 jajka
·         2 bułki namoczone w mleku i odciśnięte z nadmiaru płynu
·         2 duże pęczki szczypiorku
·         2 duże pęczki koperku
·         garść igiełek rozmarynu
·         sól
·         pieprz
·         olej rzepakowy do smażenia i posmarowania wierzchu pieczeni
·         3 łyżki oleju rzepakowego do mięsnego farszu
·         świeży rozmaryn na wierzch do dekoracji


Na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym podsmażamy drobno posiekany szczypiorek. Koperek i igiełki rozmarynu drobno siekamy.

 Do mielonego mięsa dodajemy namoczone bułki, szczypiorek, koperek i rozmaryn. Dodajemy jajka, 3 łyżki oleju  rzepakowego. Doprawiamy solą i pieprzem. Całość dokładnie wyrabiamy dłonią do uzyskania jednolitej masy. 

Mięsną masę przekładamy do dwóch silikonowych keksówek. Wierzch wygładzamy olejem rzepakowym, układamy gałązki rozmarynu.   

Pieczemy ok. 60 minut, temp. 180 stopni, termoobieg. Pieczeń możemy podawać na ciepło pokrojoną w grube plastry lub  po wystudzeniu jako wędlinę.Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz