środa, 28 maja 2014

Francuskie rogaliki truskawkowo-cytrynowe z muscovado

 Błyskawiczne w przygotowaniu (jeśli nie bierzemy pod uwagę etapu przygotowania ciasta francuskiego) truskawkowe rogaliki z charakterystycznym posmakiem cukru muscovado i skórki cytrynowej. Polecam!

Francuskie rogaliki truskawkowo-cytrynowe z muscovado 

 


SKŁADNIKI:

  • płat ciasta francuskiego domowej roboty (ewentualnie możemy wykorzystać gotowe kupne ciasto francuskie) - przepis pod linkiem
  • kilka truskawek
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • odrobina dark muscovado
  • cukier puder do posypania
  • jajko


PRZYGOTOWANIE:


Z ciasta wykrawamy równe trójkąty - wielkość zależy od tego, jak duże rogaliki chcemy uzyskać.


 Na każdym trójkącie układamy 1-2 truskawki, posypujemy odrobiną brązowego cukru i odrobiną skórki z cytryny. Zawijamy. Wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem. 


Z ciasta możemy wyciąć również nieduże kwadraty. Na środek każdego układamy niedużą truskawkę, posypujemy cukrem, dodajemy odrobinę skórki cytrynowej. Przykrywamy drugim kwadratem ciasta. Dobrze zlepiamy brzegi. Smarujemy jajkiem.


 Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, ok. 15-20 minut- do zrumienienia. Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!




1 komentarz:

zamów tort

Współpraca z PetroNews.pl.

wypieki Ewy

"Przepis dnia" i cynamonowe pączko-jagodzianki




Zapraszam na:

KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet
zBLOGowani.pl
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Lista Blogów Kulinarnych

Na skróty

Translate

Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)