Francuskie rogaliki truskawkowo-cytrynowe z muscovado
SKŁADNIKI:
- płat ciasta francuskiego domowej roboty (ewentualnie możemy wykorzystać gotowe kupne ciasto francuskie) - przepis pod linkiem
- kilka truskawek
- skórka otarta z jednej cytryny
- odrobina dark muscovado
- cukier puder do posypania
- jajko
PRZYGOTOWANIE:
Z ciasta wykrawamy równe trójkąty - wielkość zależy od tego, jak duże rogaliki chcemy uzyskać.
Na każdym trójkącie układamy 1-2 truskawki, posypujemy odrobiną brązowego cukru i odrobiną skórki z cytryny. Zawijamy. Wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem.
Z ciasta możemy wyciąć również nieduże kwadraty. Na środek każdego układamy niedużą truskawkę, posypujemy cukrem, dodajemy odrobinę skórki cytrynowej. Przykrywamy drugim kwadratem ciasta. Dobrze zlepiamy brzegi. Smarujemy jajkiem.
Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, ok. 15-20 minut- do zrumienienia. Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
PYSZNE I PROSTE ! :)
OdpowiedzUsuń