Zapraszam na błyskawiczny, smaczny i zdrowy obiad. Dorsz w mocno cytrynowym, aromatycznym sosie przygotowanym na bazie solonego masła i oleju rzepakowego. Ponieważ masło ma niską temperaturę dymienia, dodatek oleju rzepakowego (mającego znacznie wyższą temperaturę dymienia) do smażenia ryby jest niezbędny. Ponadto olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego jest
bardzo zdrowy dla naszego organizmu. Kwasy te obniżają poziom złego
cholesterolu, zapobiegają nowotworom, ujędrniają i ożywiają koloryt
skóry, wzmacniają paznokcie i włosy, poprawiają stan serca i naczyń
krwionośnych.
Olej rzepakowy świetnie sprawdzi się również do dressingu, którym skropimy sałatę serwowaną w towarzystwie chrupiących pełnoziarnistych grzanek, sera mimolette i domowych ogórków małosolnych. Polecam!
Maślano-cytrynowy dorsz na oleju rzepakowym z sałatą z ogórkami małosolnymi
Składniki:
·
świeży filet z dorsza
·
sok z jednej cytryny
·
1/3 łyżeczki skórki z cytryny
·
2 łyżki masła solonego
·
2-3 łyżki
oleju rzepakowego
·
mąka do panierowania
·
sól
·
pieprz
·
roszponka
·
2-3 ogórki małosolne
·
garść uprażonych pestek dyni
·
mini grzanki przygotowane z 2 kromek chleba
orkiszowego pełnoziarnistego i odrobiny oleju rzepakowego
·
100 g sera mimolette
·
3 łyżki oleju rzepakowego
·
łyżeczka miodu akacjowego
·
łyżka octu jabłkowego
·
łyżka sosu sojowego
Filet z dorsza porcjujemy na zgrabne
kawałki. Skrapiamy sokiem z cytryny. Oprószamy solą i
pieprzem, panierujemy w odrobinie mąki (nadmiar należy strzepać). Na patelni rozpuszczamy masło z olejem rzepakowym. Na dobrze
rozgrzanym tłuszczu układamy filet z dorsza.
Pieczemy na
złocisto, następnie przekładamy na drugą stronę- skórką do góry. Dodajemy sok z
cytryny oraz skórkę. Całość smażymy na złocisto. Rybę podajemy z powstałym na
patelni sosem oraz sałatą.
Sałata- do roszponki dodajemy pokrojone w
plasterki ogórki małosolne, pokrojony w kostkę ser i grzanki.
Łączymy składniki dressingu- ocet jabłkowy,
sos sojowy, miód, olej rzepakowy, sól do smaku i pieprz. Sosem zalewamy
sałatkę tuż przed podaniem. Posypujemy pestkami dyni. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz