Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


piątek, 13 czerwca 2014

Chłodnik arbuzowo-truskawkowy na oleju rzepakowym z imbirem, trawą cytrynową i bazylią podawany z serem bałkańskim

W upalne dni chętnie sięgamy po coś lekkiego i orzeźwiającego. Na letni obiad idealnie sprawdzi się proponowana dziś przeze mnie zupa- chłodnik, którego bazę stanowi arbuz i truskawki. Pikanterii potrawie dodaje imbir, którego  charakterystyczny smak idealnie uzupełnia aromat trawy cytrynowej i bazylii. Dzięki orzeźwiającemu działaniu, pobudzającemu trawienie oraz zawartości substancji czynnych i bioaktywnych chłodnik ten idealnie wpisuje się  w nurt zdrowego odżywiania. Aby witaminy zawarte w zupie zostały przez nas przyswojone, do chłodnika należy dodać niewielką ilość zdrowego tłuszczu- oleju rzepakowego. Jest on naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego stanowi niezbędny element zdrowej i zbilansowanej diety. Już jego nieduża ilość w przygotowywanych przez nas potrawach pomoże nam zmniejszyć ryzyko wtórnych i pierwotnych zawałów serca,s powolni starzenie, jak również  pozytywnie wpłynie na naszą odporność. Zapraszam więc na prostą, szybką do przygotowania, pyszną i zdrową zupę idealną na upalne dni.

Chłodnik arbuzowo-truskawkowy na oleju rzepakowym z imbirem, trawą cytrynową i bazylią podawany z serem bałkańskim



Składniki na 2 porcje:
·         250 g truskawek kaszubskich   ChOG  + kilka do podania
·         300 g obranego arbuza (waga po obraniu ze skóry)
·         sok z 1/2  cytryny
·         łyżeczka świeżego startego imbiru
·         świeża bazylia
·         łyżeczka octu balsamicznego
·         ser bałkański
·         2 łyżki oleju rzepakowego + do podania
·         1/3  łyżeczki trawy cytrynowej mielonej
- łyżeczka miodu wrzosowego z Borów Dolnośląskich  (charakteryzuje się  ostrym i gorzkawym, a także stosunkowo mało słodkim smakiem, idealnie pasuje do wytrawnych dań i przystawek)
·         sól
·         pieprz

Truskawki i pozbawionego skóry i pestek arbuza blednujemy.

 Dosmaczamy sokiem z cytryny. Dodajemy olej rzepakowy, ocet balsamiczny, miód wrzosowy, starty imbir, trawę cytrynową  oraz kilka listków bazylii.

Doprawiamy solą i pieprzem. Ponownie blendujemy i  przecieramy  przez gęste sito. Przekładamy w zamkniętym pojemniku do lodówki. Schłodzony wykładamy na talerze. Chłodnik podajemy ze świeżą bazylią, pokrojonymi w plasterki truskawkami i serem bałkańskim, skropiony olejem rzepakowym. Smacznego!








2 komentarze: