Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


niedziela, 8 czerwca 2014

Orientalne karmelizowane pampuchy z sosem na bazie truskawek kaszubskich

Pyszne pampuchy w orientalnym wydaniu- na mleczku kokosowym z dodatkiem liści kafiru. Pyszny złocisty karmel wzbogacony został dark muscovado. Sezonowego charakteru dodaje deserowi truskawkowy sos z dodatkiem syropu z agawy. Zapraszam!


Orientalne  karmelizowane pampuchy  z sosem 
z truskawek kaszubskich


Składniki:
·         1/2 szklanki mleka
·        1/2 szklanki mleczka kokosowego
·        4 liście kafiru
·         35 g świeżych drożdży
·         60 g cukru pudru
·         40 g cukru dark muscovado
·         2 jajka
·         5 łyżek oleju rzepakowego
·         25 g miękkiego masła
·         0,5 łyżeczki soli
·         600 g mąki pszennej
Do smażenia:                  
·         3 łyżki masła
·        3 łyżki oleju rzepakowego
·         3 łyżki dark muscovado
·        3 łyżki syropu z agawy
·         szklanka wody

Sos z truskawek:
·        400 g truskawek kaszubskich ChOG
·        2-3 łyżki wody
·        łyżeczka mąki ziemniaczanej
·        łyżka syropu z agawy
·        łyżka oleju rzepakowego


Mleko mieszamy z mleczkiem kokosowym, dorzucamy liście kafiru i lekko podgrzewamy. Kiedy liście oddadzą swój aromat, usuwamy je z płynu. Robimy zaczyn - drożdże zasypujemy łyżką cukru pudru, zalewamy ciepłym mlekiem połączonym z mleczkiem kokosowym. Dodajemy 5 łyżek mąki- całość dobrze rozrabiamy miotełką. Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem do wyrośnięcia- zaczyn musi podwoić swoją objętość. 


Do dużej miski wysypujemy resztę składników- mąkę, sól, cukry, jajka, olej i masło. Dodajemy zaczyn i wyrabiamy na dość luźne, ale odchodzące od dłoni ciasto. Przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Po tym czasie ciasto dzielimy na 12 części, z każdej forujemy kulkę, układamy je na deseczce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia.

Pampuchy smażymy w trzech partiach - po 4 pampuchy. Na patelnię wylewamy 1/3 szklanki wody, dodajemy  1 łyżkę masła, 1 łyżkę oleju rzepakowego, 1 łyżkę dark muscovado i 1 łyżkę syropu z agawy. Kiedy całość się zagotuje zmniejszamy ogień i wykładamy 4 pampuchy. Przykrywamy pokrywką. Pampuchy gotujemy ok. 20 minut, w połowie czasu przekładając je na drugą stronę. Pampuchy są gotowe, kiedy wchłoną cały płyn.

Podajemy polane sosem truskawkowym.



Truskawki pokrojone na ćwiartki zagotowujemy w małym garnku z wodą, olejem rzepakowym i syropem z agawy. Kiedy puszczą sok dodajemy mąkę rozrobioną w 2 łyżkach zimnej wody.  Chwilkę gotujemy, żeby sos lekko zgęstniał. 
 Smacznego!











Brak komentarzy:

Prześlij komentarz