piątek, 27 czerwca 2014

Pełnoziarniste ptysie orkiszowe na oleju rzepakowym z czekoladowym kremem awokadowo-bananowym i masą porzeczkowo-serową

 Dziś zapraszam na zdrowszą wersję ptysi. Przygotowane są bowiem na mące orkiszowej pełnoziarnistej i zdrowym tłuszczu-oleju rzepakowym. Ptysie nie wyrosną tak bardzo jak te przygotowane na zwykłej mące pszennej, ale są równie, a może nawet i bardziej apetyczne i na pewno dużo zdrowsze. Przełożyłam je dwoma rodzajami nadzienia- czekoladowym kremem na bazie pysznych i zdrowych bananów i awokado oraz masą porzeczkowo-serową. Często przygotowuję porzeczkowy krem na bazie masła. Dziś jednak masło zastąpiłam twarogiem. Dzięki temu masa wyszła lżejsza i nieco mniej kaloryczna. Polecam- może przepis ten przyda się na uczczenie zakończenia roku szkolnego ;) .

Pełnoziarniste ptysie orkiszowe na oleju rzepakowym z czekoladowym kremem awokadowo-bananowym i masą porzeczkowo-serową




Na ciasto ptysiowe:
·         8 jajek
·         330ml wody
·         150 ml oleju rzepakowego
·         szczypta soli
·         2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
·         szczypta cukru
Wodę z olejem, solą i cukrem doprowadzamy do wrzenia. Stopniowo dodajemy przesianą mąkę - zaparzamy ją, na niewielkim płomieniu. Kiedy uzyskamy jednolitą masę, a mąka straci swoją surowość zdejmujemy z ognia. Nieco studzimy. Do lekko przestudzonej masy dodajemy stopniowo po jednym jajku- kiedy wmieszamy dokładnie jedno jajko dodajemy dopiero  następne.  Na blachę wykładamy papier do pieczenia. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego. Formujemy małe ptysie- pamiętając, by zachować odstęp między poszczególnymi ciastkami.  Pieczemy 25-30 minut, termoobieg, 220 stopni.

Na czekoladowy krem awokadowo-bananowy
·         2 dojrzałe awokado
·         4 banany
·         łyżka dobrego kakao
·         2 łyżki  miodu spadziowego

Awokado rozdrabniamy z bananami na jednolitą masę. Doprawiamy kakao i miodem.
Wystudzone ptysie przekrawamy na pół i wypełniamy przygotowanym kremem. Dekorujemy cukrem pudrem.


Masa serowo-porzeczkowa:
·         500 g twarogu trzykrotnie mielonego w temp. pokojowej
·         łyżka masła w temp. pokojowej
·         600 g porzeczek
·         3 łyżki mąki ziemniaczanej
·         odrobina mleka
·         1 szklanka cukru
·         3/4 szklanki   miodu
Porzeczki blendujemy z cukrem i miodem. Zagotowujemy. Mąkę rozrabiamy w odrobinie mleka. Przelewamy ją do gotujących się porzeczek. Dokładnie mieszamy, aż masa zgęstnieje. Masę studzimy. Masło ucieramy z twarogiem, stopniowo dodajemy przestudzoną masę porzeczkową.

Gotowym kremem przekładamy ptysie. Pudrujemy, zdobimy porzeczkami. Smacznego!

Ps. Ptysie bez nadzienia możemy przechowywać w suchym i szczelnym pojemniku nawet do tygodnia w temp. pokojowej.






1 komentarz: