Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


środa, 9 lipca 2014

Wiśniowe lody na awokado bez jajek i mleka z sosem wiśniowym z dodatkiem Trójniaku

 W tak upalne dni nie ma nic lepszego niż gałka dobrych domowych orzeźwiających lodów. Dziś proponuję mocno wiśniowe, a ich owocowy smak podkreśla jeszcze bardziej aromatyczny sos z odrobiną Trójniaku. Lody przygotowałam na bazie awokado- dzięki niemu nie musimy sięgać po dużą ilość żółtek i nasze lody będą nieco zdrowsze. Polecam. Smakują wybornie....

Wiśniowe lody na awokado bez jajek i mleka z sosem wiśniowym z dodatkiem Trójniaku




Składniki:
·         500 g wydrylowanych  wiśni nadwiślańskich ChNP
·         3 duże awokado
·         200 ml kwaśnej gęstej śmietany 18%
·         pół szklanki podkarpackiego miodu spadziowego ChNP
·         pół szklanki domowego cukru waniliowego
Na sos:
·         400 g wydrylowanych wiśni nadwiślańskich ChNP
·         4 łyżki podkarpackiego miodu spadziowego ChNP
·         łyżka masła
·         kieliszek Trójniaku

Pozbawione pestek wiśnie zasypujemy cukrem waniliowym. Dodajemy podkarpacki miód spadziowy oraz miąższ z 3 awokado. Dodajemy schłodzoną śmietankę. Całość dokładnie blendujemy. Mrozimy w maszynce do lodów przez godzinę lub w zamrażalniku, pamiętając by po 30 minutach  lody dokładnie zmiksować- czynność powtarzamy dwukrotnie. Lody podajemy w miseczkach- skorupkach  po awokado polane sosem wiśniowym.

Sos- wydrylowane wiśnie zalewamy miodem spadziowym. Całość dusimy na małym ogniu do uzyskania konsystencji gęstego sosu- może nam to zająć nawet do 30-40 minut.  Pod koniec gotowania dodajemy Trójniak i łyżkę zimnego masła. Całość jeszcze chwilkę gotujemy. Lody możemy polać zimnym lub gorącym sosem.Na takie upały, jakie mamy ostatnio, zdecydowanie polecam pierwszą wersję :) .

Smacznego!








2 komentarze:

  1. Wyglądają tak smakowicie,że aż mi ślinka cieknie :)

    Buziaki, Ben

    OdpowiedzUsuń