Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


niedziela, 24 sierpnia 2014

Langosz z kolorową sałatką

Zapraszam na pyszne węgierskie placki w nieco nietypowym, ale jakże smakowitym wydaniu- z dodatkiem  serka Almette. Jego dodatek sprawia, że placki nabierają lekkości, są delikatne i idealnie puszyste.  Zwieńczone bazyliowym serkiem w towarzystwie z sałatką stanowią proste, ale jednocześnie wykwintne danie obiadowe. Ukoronowaniem sałatki są serowe kulki na bazie serka Almette i oscypka- jedne o smaku pomidorowym, drugie ogórkowym. Dzięki nim już sama sałatka stanowi fajny pomysł na lekką przekąskę. Polecam!

Almettański langosz z kolorową sałatką z almettkowymi kulkami smakowymi




Składniki (4 langosze):
  • 500 g mąki
  • 170 g puree ziemniaczanego
  • 2 łyżki cukru
  • 40 g świeżych drożdży
  • 100 ml mleka
  • 150 g serka almette śmietankowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • olej do smażenia
Sos:
·        almette bazyliowe
·        łyżka gęstej kwaśnej śmietany 18%
·        starty oscypek
żółte pomidorki koktajlowe

Ziemniaki gotujemy, ugniatamy tłuczkiem (musimy mieć ok 170 g). Drożdże zasypujemy cukrem, ucieramy i dodajemy łyżkę mąki. Całość zalewamy ciepłym mlekiem. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Pozostałą mąkę łączymy z solą, dodajemy ziemniaki, olej, jajko  i serek. Dodajemy zaczyn. Wyrabiamy na gładkie ciasto.  Odstawiamy na pół godziny, żeby ciasto urosło. Dzielimy na 4 części. Z każdej formujemy placek. Placki smażymy na patelni na głębokim tłuszczu z obu stron na rumiano. Odsączamy na ręczniku papierowym. Almette łączymy ze śmietaną. Wykładamy porcję na każdy placek. Wierzch posypujemy oscypkiem. Układamy pomidorki żółte pomidorki koktajlowe. Podajemy z sałatką z kulkami Almette.

KULKI ALMETTE:
·        150 g (opakowanie) Almette ogórek z ziołami
·        150 g (opakowanie) Almette pomidory dojrzewające w słońcu
·        2 suszone pomidory
·        150 g oscypka startego na tarce o dużych oczkach
·        zmielone migdały
·        słodka papryka w proszku

W jednej misce łączymy połowę startego oscypka i Almette ogórkowe, w drugiej pozostały oscypek z Almette pomidorowym oraz drobno posiekanymi suszonymi pomidorami. Z masy ogórkowej formujemy małe kulki i obtaczamy je w mielonych migdałach, z masy serowej pomidorowej formujemy kulki i obtaczamy je w słodkiej papryce.  


SAŁATA:
·        paczka roszponki
·        paczka rukoli
·        koktajlowe pomidorki czerwone i żółte
·        sól
·        pieprz
·        4 łyżki oleju rzepakowego
·        łyżka miodu malinowego
·        łyżeczka mielonej trawy cytrynowej
·        sok z połowy cytryny

Umyte i osuszane sałaty wykładamy na talerz. Układamy na nich przekrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz Almettowe kulki. Skrapiamy malinowym dressingiem - w naczyniu łączymy na jednolitą emulsję olej rzepakowym, miód malinowy, trawę cytrynową, sok z cytryny, sól oraz pieprz.
Sałatką z serowymi kulkami podajemy z ciepłym langoszem. Smacznego!








2 komentarze: