sobota, 16 sierpnia 2014

Sezamowy kurczak w warzywach z trawą cytrynową i śliwkami

Sezamowy kurczak w warzywach z trawą cytrynową i śliwkami




Składniki:
·         podwójna pierś z kurczaka
·         okrągła zielona cukinia
·         duży batat
·         zielona papryka
·         sól
·         pieprz
·         łyżka oleju sezamowego
·         garść czarnego sezamu
·         pęczek pietruszki
·         olej rzepakowy do smażenia
·         łyżeczka mielonej trawy cytrynowej
·         kilka pomidorków koktajlowych
·         5 śliwek
·         łyżeczka octu ryżowego

Pierś z kurczaka osuszamy ręcznikiem, kroimy w cienkie plasterki, solimy, pieprzymy i marynujemy w oleju sezamowym. Odstawiamy na parę minut. Zamarynowane kawałki kurczaka obsmażamy krótko z każdej strony na dobrze rozgrzanej patelni na oleju rzepakowym. Przekładamy do garnka. Na pozostałym na patelni oleju podsmażamy kolejno- pokrojonego w drobną kostkę batata i pokrojoną w kostkę zieloną paprykę. Warzywa dodajemy do kurczaka. Całość podlewamy odrobiną wody i dusimy na małym ogniu do miękkości. Pod koniec dodajemy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i wypestkowane połówki śliwek.  Doprawiamy solą, pieprzem, octem ryżowym, trawą cytrynową oraz drobno posiekaną natką pietruszki. Dodajemy garść czarnego sezamu. Całość delikatnie mieszamy.
Podajemy z grillowanymi  plastrami cukinii- na talerzu układamy grillowany krążek cukinii, na niego łyżkę potrawki z kurczaka, ponownie krążek cukinii i porcję kurczaka. Dekorujemy świeżą pietruszką. Smacznego! 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz