czwartek, 7 sierpnia 2014

Ucierane ciasto chałwowo-ziemniaczane z borówkami i migdałami

Zapraszam na proste i pyszne ciasto z borówkami - znika tak samo szybko, jak się je robi.

Ucierane ciasto chałwowo-ziemniaczane z borówkami

Na  ciasto:

·         2 szklanki mąki pszennej

·         1 szklanka mąki ziemniaczanej

·         2 łyżki cukru waniliowego

·         5 jajek

·         1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

·         200 g  kwaśnej śmietany 18%

·         150 g masła

·         3/4 szklanki brązowego cukru

·        100 g chałwy

·        borówki

·        skórka z cytryny

·        75 g płatków migdałowych 

Masło ucieramy z cukrem brązowym i waniliowym oraz chałwą  na puszystą masę. Stopniowo dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia oraz jajka. Dodajemy śmietanę i skórkę z cytryny i całość dokładnie miksujemy. Ciasto przekładamy do tortownicy wysmarowanej masłem u wysypanej mąką. Na wierzchu układamy borówki, posypujemy migdałami.  Pieczemy ok. 90  minut, temp. 180 stopni, termoobieg. Smacznego!





Błękitne skarby lata!

1 komentarz:

  1. Z dodatkiem chałwy musiało smakować zupełnie wyjątkowo :)

    OdpowiedzUsuń