wtorek, 30 września 2014

Czerwone w skorupkach czyli pomidorki udające panierowane jajka

Zapraszam na smakowitą ciepłą, jesienną przystawkę z naszych dobrych pomidorków, dyni i migdałów.  Inspiracją do powstania przepisu był serek Almette i tradycyjne polskie danie, jakim są jajka w skorupkach. Polecam!

"Czerwone" w skorupkach czyli pomidorki udające panierowane jajka 




Składniki (12 faszerowanych połówek):
·         6 pomidorów śliwkowych (kształtem przypominają jajka)
·         2 łyżki puree z pieczonej dyni
·         200 g serka Almette Jogurtowy
·         1 kabanos
·         3 łyżki mielonych  migdałów do panierowania
·         garść prażonych migdałów do środka farszu
·         masło klarowane do smażenia
·         sól
·         pieprz
·         gałka muszkatołowa

 Przekrojone wzdłuż na pół pomidorki śliwkowe pozbawiamy gniazd nasiennych. Puree z pieczonej dyni ucieramy z Almette Jogurtowym na puszystą masę. Dodajemy posiekane migdały. Całość doprawiamy do smaku solą, pieprzem i świeżo startą gałką muszkatołową. Masą napełniamy połówki pomidorków, wyrównujemy powierzchnię nożem. Do farszu wciskamy cienkie plasterki kabanosa. Pomidorki od strony farszu panierujemy w drobno zmielonych migdałach. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Kiedy osiągnie odpowiednią temperaturę układamy pomidorki panierowaną stroną do dołu. Smażymy do uzyskania chrupiącej panierki. Układamy na talerzu z wyżłobieniami, w którym tradycyjnie serwowane sa faszerowane jajka. Polecam podawać na gorąco, choć i na zimno smakują wybornie.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz