Śniadaniowe fondue z twarożkowymi bułkami
Bułki (składniki w temp, pokojowej):
300 g mąki pszennej
200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
100 ml ciepłej wody
100 ml ciepłego mleka
25 g świeżych drożdży
200 g Almette Jogurtowy
3 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka cukru
1 1/2 łyżeczki soli
do posypania bułek- ziarna np. siemię, płatki owsiane itd.
Zaczyn- drożdże rozcieramy z cukrem, zalewamy wodą, dodajemy
2 łyżki mąki pszennej, mieszamy. Zastawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu
na ok. 20 minut.
Pozostałe składniki przekładamy do miski, dodajemy
wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy na gładką masę, ciasto musi odchodzić od dłoni.
Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Odrywamy kawałki ciasta, formujemy w podłużne paluchy,
układamy w specjalnych foremkach lub po prostu na blaszce. Odstawiamy do
wyrośnięcia na 30 minut. Bułki przed pieczeniem możemy posypać ulubionym
ziarnem, płatkami owsianymi itd. Pieczemy 25 minut, temp. 200 stopni. Podajemy
z serowym fondue.
Fondue
· 150 g - Almette
Jogurtowy
· 150 g - Almette
z ziołami
·
200 g ementalera
· szklanka czwórniaku (lub innego miodu pitnego)
· 1 łyżka oleju
· 1 ząbek czosnku
· 1 kieliszek kirszu
lub śliwowicy
· biały pieprz
· gałka
muszkatołowa
·
opcjonalnie
sól
·
½ łyżeczki mąki ziemniaczanej
Przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażamy na odrobinie
oleju. Dodajemy serki Almette, starty na tarce ementaler, dwójniak, doprawiamy
solą, pieprzem i gałką. Mąkę rozrabiamy w kirszu i dodajemy do masy serowej. Chwilkę
gotujemy, cały czas mieszając. Podajemy
na podgrzewaczu z kawałkami bułek twarożkowych. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz