Fasolowo-twarogowe knedle z maślakami, boczkiem, rozmarynem i orzechami włoskimi
Składniki na
ciasto (12 dużych knedli):
·
500 g fasoli piękny Jaś (waga przed gotowaniem)
·
150 g serka Almette
Jogurtowy
·
150 g
Almette ze szczypiorkiem i cebulą
· 2 jajka
·
ok. 1/2 szklanki
mąki pszennej
·
łyżka mąki ziemniaczanej
·
łyżeczka
soli
·
pieprz do
smaku
·
łyżeczka suszonego tymianku
Na farsz:
·
1 duża
cebula
·
150 g boczku
wędzonego parzonego
·
200 g
maślaków
·
olej rzepakowy
do smażenia
·
sól
·
pieprz
·
150 g
Almette ze szczypiorkiem i cebulą
·
pęczek
szczypiorku
Panierka:
·
3-4 łyżki
masła
·
100 g orzechów włoskich
·
kilka gałązek rozmarynu
·
szczypta soli
Ugotowaną fasolę (fasolę moczymy w wodzie całą noc,
następnie gotujemy we wrzątku do miękkości- wody nie należy solić, bo wydłuża
to czas gotowania) blendujemy, łączymy z
serkami Almette, jajkami , tymiankiem i solą.
Wyrabiamy ciasto dłonią stopniowo dodając mąki.
Farsz- na patelni na dobrze rozgrzanym oleju przesmażamy
drobno posiekaną cebulkę, oczyszczone i pokrojone w kostkę maślaki i pokrojony w kostkę boczek. Dodajemy drobno posiekany szczypiorek. Kiedy
kiełbasa się zarumieni, zdejmujemy z ognia. Do lekko przestudzonego farszu
dodajemy Almette ze szczypiorkiem i cebulą. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie
odrobiną soli.
Ciasto fasolowe dzielimy na 12 równych części. Bierzemy łyżeczkę
farszu i otulamy ją fasolowym ciastem, formując
zgrabną kulkę. W ten sam sposób przygotowujemy pozostałe knedle. Knedle za
pomocą łyżki cedzakowej kładziemy do osolonego wrzątku. Od momentu kiedy wypłyną, gotujemy jeszcze ok. 3-4
minuty.
Na patelni podgrzewamy masło, dodajemy posiekane orzechy
włoskie i igiełki rozmarynu. Chwilę smażymy. Solimy. Kiedy orzechy
nabiorą aromatu, przekładamy do nich ugotowane knedle. Delikatnie obtaczamy w
panierce. Podajemy gorące. Smacznego!
wpadłam, poczęstowałam się jak zwykle i jestem szczęśliwa,że nie wejdzie mi to w biodra ;)
OdpowiedzUsuńbuziaki Ewuś i do zobaczenia:)
zdjęcia również wyśmienite...:)
Buziaki Gosiu i do zobaczenia w Warszawie :*
Usuń