Jesienny serownik jabłkowo-gruszkowy z makiem i winogronami
Ciasto:
· 150 g masła
· 100 g cukru
pudru
· 2 żółtka
· 3 łyżki serka twarogowego jogurtowego
· szczypta proszku do pieczenia
·
szczypta soli
Masa makowa
· 250 g maku
·
szklanka
mleka
· ½ szklanki
cukru
· 2 jajka
· łyżka
ekstraktu waniliowego
· 1 łyżka -
masła
· 2 łyżki miodu malinowego
· 3 łyżki bułki tartej
·
1 jabłko- kosztelka
·
1 twarda gruszka
Masa serowa
· 600 g gładkiego serka twarogowego o smaku gruszkowo-jabłkowym
· 50 g miękkiego
masła
· 1 jajko
· 3/4 szklanki cukru
pudru
· 1 budyń
śmietankowy
· 1 łyżeczka
mąki pszennej
Dodatkowo:
·
ok. 1/2 kg winogron
Z podanych składników zagniatamy
ciasto- mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, cukrem i solą. Dodajemy masło i dokładnie siekamy. Dodajemy serek twarogowy i żółtka
i wyrabiamy ciasto. Przekładamy do lodówki na 1 godzinę.
Mak przelewamy wrzątkiem na sicie.
Następnie gotujemy ok. 20 minut w szklance mleka. Kiedy mak wchłonie całe
mleko, a nadmiar wilgoci odparuje, masę studzimy. Następnie trzykrotnie
mielimy. Dodajemy cukier, bułkę tartą, miód, żółtka, ekstrakt waniliowy i łyżkę
masła. Dokładnie mieszamy. Dodajemy jabłko i gruszkę starte ze skórką na tarce
o dużych oczkach. Białka ubijamy ze szczyptą soli i dodajemy do maku. Delikatnie
mieszamy.
Masa serowa- masło ucieramy z cukrem i żółtkiem. Stopniowo
dodajemy serek owocowy, proszek budyniowy i mąkę.
Ciastem wylepiamy formę do tarty
wysmarowaną masłem i wysypaną mąką. Spód ciasta dziurkujemy widelcem. Ciasto
podpiekamy ok. 15minut, temp. 180 stopni. Następnie na ciasto wykładamy masę
makową, dokładnie wygładzamy. Na masie makowej układamy wypestkowane połówki winogron
skórką do dołu. Na owoce wylewamy masę serową. Całość pieczemy ok. 60 minut,
temp. 180 stopni, termoobieg. Ciasto studzimy. Najlepiej smakuje na drugi
dzień, lekko schłodzone, udekorowane świeżym winogronem i cukrem pudrem. Smacznego!
U Ciebie zawsze pyszności!! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńDziękuję i również ślę pozdrowienia :)
UsuńWygląda imponująco :)
OdpowiedzUsuń