Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


poniedziałek, 29 września 2014

Śniadaniowe fondue z twarożkowymi bułkami

Zapraszam na pyszne, szybkie, proste ale jednocześnie wykwintne śniadanie – idealne jako propozycja weekendowa. Do serowego fondue pasują twarożkowe bułeczki oraz świeże warzywa- pomidorki koktajlowe, marchewki, pieczona dynia, buraczki. Takie fondue doskonale sprawdzi się również jako smakowita przekąska czy przystawka. Polecam!

Śniadaniowe fondue z twarożkowymi bułkami


Bułki (składniki w temp, pokojowej):

300 g mąki pszennej

200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej

100 ml ciepłej wody

100 ml ciepłego mleka

25 g świeżych drożdży

200 g Almette Jogurtowy

3 łyżki oleju rzepakowego

1 łyżeczka cukru

1 1/2 łyżeczki soli
do posypania bułek- ziarna np. siemię, płatki owsiane itd.

Zaczyn- drożdże rozcieramy z cukrem, zalewamy wodą, dodajemy 2 łyżki mąki pszennej, mieszamy. Zastawiamy pod przykryciem w ciepłym miejscu na ok. 20 minut.

Pozostałe składniki przekładamy do miski, dodajemy wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy na gładką masę, ciasto musi odchodzić od dłoni. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Odrywamy kawałki ciasta, formujemy w podłużne paluchy, układamy w specjalnych foremkach lub po prostu na blaszce. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut. Bułki przed pieczeniem możemy posypać ulubionym ziarnem, płatkami owsianymi itd. Pieczemy 25 minut, temp. 200 stopni. Podajemy z serowym fondue.

Fondue

·  150 g - Almette Jogurtowy

·  150 g - Almette z ziołami

·        200 g  ementalera

·  szklanka czwórniaku (lub innego miodu pitnego)

·  1 łyżka  oleju

·  1 ząbek  czosnku

·  1 kieliszek kirszu lub śliwowicy

·  biały pieprz

·  gałka muszkatołowa

·        opcjonalnie sól

·         ½ łyżeczki mąki ziemniaczanej


Przeciśnięty  przez praskę czosnek podsmażamy na odrobinie oleju. Dodajemy serki Almette, starty na tarce ementaler, dwójniak, doprawiamy solą, pieprzem i gałką. Mąkę rozrabiamy w kirszu i dodajemy do masy serowej. Chwilkę gotujemy, cały czas mieszając.  Podajemy na podgrzewaczu z kawałkami bułek twarożkowych. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz