niedziela, 14 września 2014

Tarta dyniowo-pomidorowa

 Zapraszam na szybki i pyszny obiad- pyszna, słodka dynia, puszysty, pomidorowy serek i chrupiący spód z suszonymi pomidorami. To musi być pyszne!

 Serowa tarta dyniowo-pomidorowa na kruchym spodzie z chrupkiego pieczywa

Składniki:
·         170 g chrupkiego pieczywa orkiszowego
·         niepełne pół szklanki oleju spod suszonych pomidorów
·         ok.15 suszonych pomidorów z oleju
·         sól
·         pieprz
·         300 g Almette pomidory dojrzewające w słońcu
·         jedna mała okrągła dynia
·         pestki dyni- 2 garście
·         2 pętka kiełbasy myśliwskiej
·         olej spod suszonych pomidorów do skropienia dyni

Chrupkie pieczywo miksujemy z olejem spod suszonych pomidorów i suszonymi pomidorami do uzyskania kruszonki o konsystencji mokrego piasku. Taką kruszonką wylepiamy formę do tart wysmarowaną masłem i wysypanej mąką. Spód smarujemy serkiem Almette pomidory dojrzewające w słońcu. Dynię obieramy ze skórki, pozbawiamy miąższu i pestek.  Wykrawamy cienkie łódeczki. Układamy je koncentrycznie na spodzie. Pomiędzy plastry dyni układamy cienkie plasterki kiełbasy. Tartę posypujemy pestkami dyni.  Całość delikatnie skrapiamy olejem spod suszonych pomidorów, solimy i pieprzymy. Tartę pieczemy w temp. 180 stopni, termoobieg ok. 35 minut. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz