Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


sobota, 18 października 2014

Pomidorowo-bazyliowy chrust serowy z jesienną zapiekanką pod serowo-chlebową kruszonką

Uwielbiam pieczoną dynię i buraczki. A że właśnie mamy sezon na te zdrowe warzywa postanowiłam przyrządzić z nimi pyszną zapiekankę pod chlebowo-serową kruszonką. W kruszonce idealnie sprawdził się kremowy serek pomidorowo-bazyliowy Arla Apetina. W towarzystwie suszonych pomidorów, świeżej bazylii i pistacji po zapieczeniu stworzył bardzo chrupiącą, aromatyczną pierzynkę. Zapiekankę zaserwowałam na sałacie z pomidorków koktajlowych, granatu i sosu na bazie serka kremowego Alra apetina pesto i rukola. A dla urozmaicenia tekstury dania i wzbogacenia go o element zaskoczenia, całość zwieńczyłam kruchym, delikatnym i jeszcze bardziej chrupiącym niż kruszonka pomidorowo-bazyliowym chrustem. Faworki same w sobie stanowią interesującą przekąskę. Bez dużej ilości jaj, za to na serku
pomidorowo-bazyliowym Arla Apetina oraz na mące pełnoziarnistej orkiszowej są zdrową alternatywą dla tradycyjnego chrustu. Tym bardziej że mają bardzo ciekawy smak- delikatna nuta pomidorów i bazylii, którą uzyskujemy dzięki smakowemu serkowi sprawia, że taki chrust może stanowić inspirującą wytrawną przekąskę. Jednak nie ograniczałabym się jedynie do serwowania go w takiej wersji. Posypany cukrem pudrem sprawdzi się również jako nieco nietypowy, ale zapewniam- wyśmienity - deser. To tyle słowem wstępu. Pora na prezentację dania.Zapraszam!

 Pomidorowo-bazyliowy chrust serowy z jesienną zapiekanką pod serowo-chlebową kruszonką

Składniki:
1 dynia Hokkaido
2 średnie buraki
olej spod suszonych pomidorów
5 kromek chleba tostowego z ziarnami
2 opakowania serka kremowego Arla apetina Pomidory i Bazylia
sól
pieprz
garść pistacji
4 suszone pomidory
pęczek bazylii
skórka z cytryny
łyżka mielonej trawy cytrynowej
Sos:
- opakowanie serka kremowego alra apetina pesto i rukola
- łyżeczka octu balsamicznego
- łyżeczka mielonej trawy cytrynowej
- łyżka gęstego jogurtu naturalnego      
- ziarna z połowy granatu
Sałatka:
- miks sałat
- pomidorki koktajlowe
- ocet balsamiczny              
- ziarna z połowy granatu
Chrust:
·         1/2 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej
·         1 łyżeczka spirytusu
·         1/4 łyżeczki soli
·         1 żółtko
·         60 g serka Arla Apetina Pomidory i Bazylia
·         cukier puder do posypania
·         olej do smażenia

Dynię obieramy ze skóry, pozbawiamy pestek. Z przygotowanej dyni wykrawamy cienkie zapałki- julienne. Buraki również obieramy i dzielimy na kawałki zbliżone do kawałków dyni. Naczynie do zapiekania smarujemy olejem spod suszonych pomidorów, układamy pokrojone buraczki, skrapiamy  aromatyzowanym olejem, solimy. Wstawiamy do piekarnika na ok. 10 minut temp. 190 stopni, termoobieg.
W blenderze miksujemy na kruszonkę chleb tostowy, serek Arla Apetina kremowy, pistacje, skórkę otartą z  1 cytryny, trawę cytrynową,   pomidory suszone i listki bazylii. Doprawiamy solą i pieprzem.
Do podpieczonych buraków dodajemy pokrojoną dynię.
Kruszonkę wykładamy na warzywa, skrapiamy olejem spod suszonych pomidorów. Zapiekamy ok. 30-35 minut, temp. 190 stopni, termoobieg- aż kruszonka będzie chrupiąca.
Przez ten czas przygotowujemy sos- w garnuszku podgrzewamy serek Arla Apetina z jogurtem  i ziarnami owocu garanatu,  doprawiamy octem balsamicznym i trawą cytrynową. Dosmaczamy ewentualnie solą i pieprzem.
Chrust- na stolnicę wysypujemy mąkę, robimy kopczyk, w kopczyku dołeczek. Dodajemy żółtko,  spirytus,  szczyptę soli i serek. Zarabiamy nożem. Kiedy powstaną kluski, wyrabiamy ręką na gładkie ciasto. Rozwałkowujemy na jak najcieńszy placek. Wykrawamy nieduże prostokąty. Pośrodku każdego robimy nacięcie, przez które przekładamy jeden koniec ciasta. Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju. Wykładamy na ręczniki papierowe. Obsypujemy odrobiną cukru pudru.

Na dużym talerzu wykładamy porcję serowego sosu. Na sosie wykładamy porcję sałat. Na sałacie układamy przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i ziarna granatu.  Całość delikatnie skrapiamy octem balsamicznym i olejem spod suszonych pomidorów. Na tak przygotowanej sałacie wykładamy porcję upieczonej dyni i buraczków pod kruszonką chlebowo-serową. Na samym wierzchu układamy pomidorowo-bazyliowy chrust.  Smacznego!










          

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz