Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


wtorek, 11 listopada 2014

Ryba pod białkową pierzynką na puree dyniowo - awokadowym z ananasowo-pomidorową salsą


We wcześniejszych postach narzekałam na brak Newelli w sklepach w mojej okolicy. Weekendowy wypad do Łodzi wykorzystałam więc, by uzupełnić jej zapasy. Zapraszam zatem na pyszny, błyskawiczny do przygotowania, a przede wszystkim zdrowy, wysoko białkowy obiad. Idealny po treningu. Pyszne chude mięso soli pod pierzynką na bazie Newelli naturalnej (która nadaje pierzynce niepowtarzalnej konsystencji i lekkości), pestek dyni, pikli mango, suszonych pomidorów i listków świeżej bazylii idealnie komponuje się z puree na bazie pieczonego awokado i dyni. Uzupełnieniem całości jest lekko pikantna salsa ze świeżego ananasa, pomidorków koktajlowych i oliwek. Zapraszam!

Ryba pod białkową pierzynką  na puree dyniowo - awokadowym z ananasowo-pomidorową salsą


Składniki:
·         4 duże  filety z soli ok. 700 g
·         15 czarnych oliwek
·         ok. 10 pikli mango o średnim stopniu ostrości
·         8 suszonych pomidorów z oleju
·         200 g Newelli naturalnej
·         100 g pestek dyni podprażonych na suchej patelni
·         sól
·         pieprz
·         pęczek listków bazylii
·         ząbek czosnku
·         olej spod suszonych pomidorów
·         łyżeczka trawy cytrynowej
Na puree:
·         dynia piżmowa ok. 1/2 sztuki
·         olej spod suszonych pomidorów
·         dość twarde awokado
·         sok i skórka z cytryny
·         sól
·         pieprz
·         kilka drobno posiekanych pikli mango
Salsa:
·         1/4 świeżego  ananasa
·         kilka sztuk pomidorków koktajlowych
·         kilka kropel tabasco
·         łyżka octu balsamicznego
·         sól
·         pieprz
·         kilka czarnych oliwek
·         natka pietruszki do dekoracji



Dynię kroimy w mniejsze kawałki, skrapiamy olejem spod suszonych pomidorów, solimy i pieczemy w temp. 180 stopni, termoobieg ok. 30 minut. Następnie dokładamy do dyni przekrojone na pół awokado pozbawione pestki i pieczemy całość kolejne 15-20 minut, do miękkości dyni i awokado.

Filety z soli myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. W blenderze miksujemy ze sobą pokrojoną w kostkę newellę, oliwki, suszone pomidory, pikle z mango, czosnek, pestki dyni  i listki bazylii. Doprawiamy solą, pieprzem i trawą cytrynową. Kawałki soli układamy w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia. Na każdy kawałek ryby wykładamy dużą porcję  "panierki" na bazie newelli. Całość delikatnie skrapiamy olejem spod suszonych pomidorów. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok. 25 minut.

Upieczoną dynię (ok. połowę dyni) i awokado blendujemy na gładkie puree. Doprawiamy solą, pieprzem, sokiem i skórką z cytryny. Na koniec dodajemy drobno posiekane pikle mango.
Salsa- na patelni podgrzewamy pomidorki przekrojone na pół oraz pokrojonego w kostkę ananasa. Doprawiamy solą, pieprzem, tabasco i octem balsamicznym.

Na talerzu wykładamy porcję puree. Następnie na puree układamy dwa kawałki soli. Wykładamy porcję salsy, którą wykańczamy czarnymi oliwkami. Zdobimy świeżą natką pietruszki. Smacznego!










Gotuj z Newellą

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz