środa, 24 grudnia 2014

Bezglutenowe kruche ciasteczka jaglano-korzenne (z daktylowym kremem) - bez cukru, jajek i nabiału

 Swój dzisiejszy wpis zacznę  od życzeń. Niech tegoroczne święta Bożego Narodzenia będą przepełnione miłością, radością i rodzinną atmosferą. A na stołach oczywiście niech nie zabraknie pysznych i zdrowych smakołyków. Takich chociażby jak moje bezglutenowe ciasteczka na mące jaglanej i daktylach. Z lekką nutą przypraw korzennych i kokosu, słodkie- choć bez grama cukru. Smacznego!

 Bezglutenowe kruche ciasteczka jaglano-korzenne (z daktylowym kremem) - bez cukru, jajek i nabiału



 
Składniki
Na ciasto:
·        300 g mąki jaglanej + ok. 150 g do podsypywania podczas wałkowania
·         80 g zmielonych migdałów
·         200 g oleju kokosowego
·         200 g puree z daktyli
·        2  łyżki mleczka kokosowego
·         1 łyżeczka przyprawy do pierników


Do przełożenia:
- puree daktylowe

Puree z daktyli:

- 300 g suszonych daktyli BIO
- 1/2  szklanki  mleczka kokosowego  


Suszone daktyle siekamy i zalewamy mleczkiem kokosowym. Całość gotujemy na małym ogniu ok. 7minut. Zostawiamy na noc pod przykryciem. Następnego dnia dokładnie belndujemy.
                              

 Do przesianej mąki jaglanej dodajemy zmielone migdały, przyprawę do piernika  oraz puree daktylowe. Dokładnie mieszamy. Dodajemy olej i mleczko kokosowe. Całość szybko wyrabiamy i wstawiamy do lodówki na minimum jedną godzinę (ja zrobiłam ciasto dzień wcześniej i trzymałam w lodówce całą noc). Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto i wykrawamy małe ciasteczka. Duże ciasteczka pieczemy ok. 18-20 minut, termoobieg 180 stopni, małe ok. 15 minut. Wystudzone są bardzo chrupkie. Polecam część ciasteczek przełożyć puree z daktyli. Smacznego!








Lekkie Święta Korzenne przysmaki

9 komentarzy:

  1. cudo!!!! :* dziękuuuję !! wyglądają rewelacyjnie jutro przetestuję !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że zasmakują i Tobie i Arturkowi :)

      Usuń
  2. Czy wyjdą dobre bez migdałów i z mlekiem ryzowym zamiast kokosowego? Wyglądają pysznie i chcę spróbować ale córcia jest uczulona na migdały :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, jeśli chodzi o mleko ryżowe z powodzeniem można je zastosować jako zamiennik, tylko może będzie konieczność dodania go odrobinę mniej- mleczko kokosowe jest gęstsze od mleka ryżowego. Migdały polecam zastąpić innymi orzechami - włoskimi, laskowymi, albo wiórkami kokosowymi. Mąka jaglana ma specyficzny smak i dobrze podkręcić go nutą orzechową. Pozdrawiam.

      Usuń
    2. Dziękuję za odpowiedź. Spróbuję z laskowymi :).

      Usuń
    3. Zamieniłam migdały na orzechy laskowe i mleko kokosowe na ryżowe. Zamiast puree z daktyli dodałam syrop z daktyli 100% bez cukru. Wyszły boskie! Za pierwszym razem mi się niestety przypaliły ale za drugim siedziałam przy piekarniku :). Mimo niewielu składników, są dosyć pracochłonne dla nowicjusza jak ja bo się dosyć trudno rozwałkowują ale było warto! :) :) Dziękuję za ten przepis! Zastanawiam się, czy dodanie kilku łyżeczek soku z pomarańczy mogłoby jeszcze bardziej podkręcić ich niebiański smak? :)

      Usuń
    4. Cieszę się, że ciasteczka Pani zasmakowały :) . Myślę, że jeśli chodzi o nutę pomarańczy, lepiej od soku sprawdzi się skórka otarta z tego owocu- jest bardziej aromatyczna niż sok. Pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń
  3. Dziękuję!:) :) Nastepnym razem spróbuję dodać skórkę pomarańczy :). Czy ciasteczka wyjdą równie smaczne, gdyby w różnych proporcjach użyć poza maka jaglana innych mak bezglutenowych np. kasztanowa, amarantusowa, kukurydziana, owsiana, ryzowa albo ryżowa? Czy którejś z tych mak lepiej unikać przy wypiekami kruchych ciasteczek? Przepraszam ale pisze z telefonu i nie zawsze wskakuja mi polskie znaki :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Do kruchych ciastek doskonale nadaje się mąką ryżowa - tutaj przykład takich ciasteczek http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/12/ciastka-ryzowe-bardzo-kruche-i-maslane.html , fajnie sprawdza się też dodatek mąki kukurydzianej - tu przepis na moje ulubione ciasteczka właśnie z jej dodatkiem http://fully-flavoured.blogspot.com/2014/01/ciasteczka-black-or-white.html . Polecam również mąkę koksową - tu przykładowe ciasteczka http://fully-flavoured.blogspot.com/2015/02/zdrowe-ciasteczka-potrojnie-kokosowe.html - ale musi Pani pamiętać, że ciasteczka z mąki kokosowej są bardzo kruche i delikatne. Myślę, że można część mąki jaglanej zastąpić inną i też uzyskamy ciekawy efekt. Pozdrawiam. :)

      Usuń