poniedziałek, 29 grudnia 2014

Daktylowiec na mące ryżowej- bez cukru - z jabłkami, mango i bananami

 Dziś przepis na bezglutenowe ciasto bez grama cukru. Bazę stanowi mąka ryżowa, migdały i daktylowe puree. Charakteru nadają ciastu dodatki- szara reneta, dojrzałe słodkie banany i egzotyczne mango. Zwieńczeniem całości jest pyszna polewa daktylowo-kokosowa, uprażone migdały i suszona żurawina. Do ciasta nie dawałam białek, gdyż dzisiejszą recepturę opracowałam z myślą o moim siostrzeńcu, który na białka jaj jest uczulony. Dojrzały banan i mleczko kokosowe doskonale nawilżyły ciasto i idealnie sprawdziły się w zastępstwie białek. 
Zdrowe i przepyszne ciasto do przygotowania w parę minut :) . Zapraszam!

 Daktylowiec na mące ryżowej- bez cukru - z jabłkami, mango i bananami 

 

Składniki
  • 5 - żółtek
  • 2 szklanki puree z daktyli
  • 2 szklanki - mąki ryżowej
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 2 łyżeczki - sody
  • 2 łyżki - kakao
  • 1 łyżeczka przyprawy do pierników
  • 1/2 szklanki - oleju rzepakowego
  • 1/4 szklanki mleczka kokosowego BIO
  • 1mango pokrojone w kostkę
  • 2 jabłka- u mnie szara reneta obrana ze skórki
  • 2 duże dojrzałe banany
Puree:
·        600 g suszonych daktyli BIO
·         ok. 3/4 szklanki  mleczka kokosowego BIO + odrobina gorącej wody

Dodatkowo:
·         100 g uprażonych na suchej patelni płatków migdałowych
·         100 g suszonej żurawiny

Puree daktylowo- kokosowe: Suszone daktyle siekamy i zalewamy mleczkiem kokosowym i wodą. Całość gotujemy na małym ogniu ok. 7minut. Zostawiamy na noc pod przykryciem. Następnego dnia dokładnie belndujemy.

 Ciasto:  Mąkę mieszamy z migdałami, sodą, kakao, przyprawą do pierników. Żółtka ucieramy z daktylowym puree i  roztartym 1 bananem. Do masy żółtkowo- bananowej dodajemy porcjami składniki suche, olej i mleczko kokosowe. Na końcu do ciasta dodajemy pokrojone w dużą kostkę jabłka, banana i mango. Ciasto przekładamy do 2 posmarowanych olejem i obsypanych mąką ryżową keksówek. Pieczemy ok. 50 minut, temp. 180 stopni, termoobieg. Ciasta studzimy.
                             
Wystudzone ciasto smarujemy daktylową polewą (4 łyżki puree z daktyli ucieramy z kilkoma łyżkami mleczka kokosowego- do uzyskania pożądanej konsystencji)  i posypujemy migdałami i suszoną  żurawiną.  




Lekkie Święta Lekkie niskokaloryczne Święta oraz Sylwester

2 komentarze:

  1. jestem ciekawa smaku, bo wygląda bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam serdecznie wypróbować :) - ciasto jest wilgotne i wystarczająco słodkie, choć bez cukru :) .

      Usuń