niedziela, 15 lutego 2015

Domowy sos remoulade, stek z tuńczyka i sałatka z jabłkiem

Zapraszam na idealny wykwintny obiad. Szlachetne mięso ze świeżego tuńczyka, klasyczny sos remoulade na bazie domowego majonezu i sałatka z jabłkiem i prażonymi pestkami dyni to harmonijne połączenie smaków, które zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienie.

Domowy sos remoulade, stek z tuńczyka i sałatka z jabłkiem




Składniki (na 2 porcje):
·         2 steki z tuńczyka - 2-3 cm grubości - ok. 200 g każdy
·         0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
·         0,5 łyżeczki soli
·         2 łyżeczki oliwy

W misce łączymy ze sobą przyprawy z  oliwą. Marynatą nacieramy steki z obu stron. Odstawiamy do zamarynowania  na pół godziny. Patelnię grillową dobrze rozgrzewamy. Steki smażymy z każdej strony po ok. 3 minuty (w zależności od grubości- należy uważać, żeby nie przesmażyć, bo ryba stanie się sucha i twarda) . Odstawiamy na 10 minut. Podajemy z sałatką z roszponki i sosem remoulade.

Sos remoulade

 Składniki:
2 żółtka ugotowane na twardo
1 surowe żółtko
1/2 szklanki  oleju rzepakowego
1 łyżka ulubionej musztardy - u mnie miodowa
1 łyżka octu winnego
1/2 łyżeczki posiekanego pieprzu zielonego
sól
1/2 średniego jabłka
Ugotowane żółtka dokładnie rozgniatamy widelcem, dodajemy surowe żółtko, musztardę, doprawiamy solą i pieprzem. Całość blendujemy. Cienkim strumieniem cały czas blendując dodajemy olej.  Gdy sos zgęstnieje, dodajemy  ocet i ponownie blendujemy. Dodajemy  posiekane ziarenka pieprzu. Całość dokładnie mieszamy,  ewentualnie doprawiamy solą.  Jabłko ze skórką drobno kroimy i dodajemy do sosu. Dokładnie mieszamy.
Sałata
·        roszponka
·        cytryna
·        pół jabłka
·        6 łyżek oliwy
·        1/2 łyżeczki soli
·        1/2 łyżeczki pieprzu
·        1 łyżeczka miodu
·        2 łyżki soku ze śliwki 100%
·        1 średni pomidor
·        garść uprażonych pestek dyni

Łączymy ze sobą sok z połowy cytryny, sól, pieprz, miód  i sok ze śliwki. Stopniowo dodajemy oliwę. Sosem skrapiamy roszponkę, dokładnie mieszamy.  Jabłko pozbawiamy gniazda nasiennego, kroimy w jak najcieńsze półtalarki, skrapiamy sokiem z cytryny. Pomidora również kroimy w półtalarki. Pomidora i jabłko dodajemy do sałaty. Dodajemy pestki dyni. Całość delikatnie mieszamy.


Na talerzu układamy porcję sałaty, stek z tuńczyka i porcję sosu remoulade. Smacznego!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz