Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


niedziela, 22 marca 2015

Pulpety z indyka w sosie pomidorowo-rozmarynowym

 Dziś zapraszam na delikatne pulpeciki z indyka duszone w pomidorowym sosie. Idealna propozycja na obiad dla dzieci. Zapraszam!

Pulpety z indyka w sosie pomidorowo-rozmarynowym


Pulpety:
·         400 g piersi z indyka
·         600 g indyczych udek
·         łyżeczka soli
·         pół łyżeczki pieprzu
·         200 g ciecierzycy z puszki -1/2 puszki, cieciorkę należy odsączyć z zalewy
·         2 żółtka
·         średnia cebula
·         łyżka mąki ziemniaczanej
sos:
·         800 g przecieru pomidorowego z bazylią
·         cebula
·         sól do smaku
·         pieprz do smaku
·         łyżka posiekanych świeżych igiełek rozmarynu
·         łyżka octu balsamicznego

Mielimy mięso z piersi i udek indyka. W trakcie mielenia dodajemy cieciorkę z puszki i cebulę- ważne żeby warzywa zmielić w połowie mielenia mięsa. W przeciwnym razie znaczna ich część pozostanie w maszynce.  Do zmielonej masy mięsno-warzywnej dodajemy mąkę i  żółtka. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Z masy formujemy nieduże pulpety- w trakcie ich formowania ręce maczajmy w wodzie, wówczas mięso nie będzie kleiło się nam do rąk.

W garnku na odrobinie oliwy podsmażamy drobno posiekaną cebulę. Dodajemy  przecier pomidorowy z bazylią- zagotowujemy. Rozcieńczamy odrobiną wody. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, rozmarynem oraz octem balsamicznym.  W sosie układamy pulpety, przykrywamy pokrywką i dusimy na wolnym ogniu ok 20 minut. Smacznego.



1 komentarz: