sobota, 21 marca 2015

Szparagi w marchewce

 Już niebawem rozpocznie się sezon na moje ulubione warzywo- szparagi. Dziś pomysł na szybką przekąskę, przystawkę czy lekki lunch. Szparagi w marchewce prezentują się zjawiskowo i tak też smakują. Skarmelizowana marchewka przyjemnie chrupie  i idealnie współgra z zielonymi szparagami.

 Szparagi w marchewce

SKŁADNIKI:
  • 2 pęczki szparagów
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • łyżka oleju rzepakowego
  • sól do smaku
  • garść pestek dyni
  • ok. 2 średniej wielkości marchewki
  • łyżka octu balsamicznego



PRZYGOTOWANIE:
Z marchewek za pomocą obieraczki czy mandoliny wycinamy cienkie plastry. Owijamy nimi dookoła szparagi (tych zielonych nie trzeba obierać, wystarczy odłamać jedynie zdrewniałą część). Żeby marchewka ładnie się układała końce marchewki przypinamy do szparagów wykałaczkami- pamiętajmy jednak, aby przed podaniem wykałaczki usunąć. Tak przygotowane szparagi przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dodajemy do nich łyżkę oleju i sól do smaku, ocet balsamiczny, pestki dyni oraz  skórkę z cytryny. Delikatnie mieszamy, aby każdy szparag w marchewce został pokryty marynatą. Wstawiamy do piekarnika- funkcja termoobieg 200 stopni, 25 minut. Czas pieczenia zależy oczywiście od grubości i jakości szparagów- młodsze i cieńsze potrzebują mniej czasu. Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz