sobota, 4 kwietnia 2015

Świąteczna baba migdałowo-kokosowa (bez cukru i glutenu) z owocami

 Zdrowych, radosnych i rodzinnych świąt Wielkiej Nocy dla wszystkich czytelników mojego bloga, znajomych i przyjaciół. Niech na Waszych stołach nie zabraknie pysznych i zdrowych smakołyków. A jeśli jeszcze nie macie pomysłu na wielkanocną babę, przedstawiam Wam przepis na bezglutenową pyszność - bez cukru, mąki pszennej i masła - za to na mące ryżowej, mielonych migdałach i  oleju kokosowym - z  mnóstwem pysznych owoców. :)

Świąteczna baba migdałowo-kokosowa (bez cukru i glutenu) z owocami 

  
Składniki

  • 4 - żółtka
  • 2 szklanki puree z daktyli
  • 2 szklanki - mąki ryżowej
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 2 łyżeczki - sody
  • 2 łyżki - kakao
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 1 szklanka - oleju kokosowego
  • 1 szklanka mleczka kokosowego BIO
  • szklanka wiórków koksowych
  • 1 duży dojrzały banany
  • 2-3 gruszki pokrojone w kostkę
  • 3 kiwi pokrojone w niedużą kostkę
Puree:
· 1 kg suszonych daktyli BIO
·  gorąca woda- tyle żeby przykryła daktyle

Dodatkowo:
·100 g uprażonych na suchej patelni płatków migdałowych
Puree daktylowe-

Suszone daktyle zalewamy gorącą wodą i zostawiamy pod przykryciem na noc. Następnego dnia dokładnie belndujemy. Część puree, którą przeznaczymy jako polewę warto przetrzeć przez gęste sito.

Masa daktylowa:
·        2 szklanki puree daktylowego przetartego przez gęste sito
·        6  łyżek mleczka kokosowego

Puree daktylowe łączymy z mleczkiem kokosowym.

 Ciasto:

 Mąkę mieszamy z orzechami, skórką cytrynową, sodą i  kakao. Żółtka ucieramy z daktylowym puree. Do masy żółtkowej  dodajemy porcjami składniki suche, olej i mleczko kokosowe,. Na końcu do ciasta dodajemy wiórki kokosowe, pokrojone w kostkę kiwi, gruszkę oraz  banana. Ciasto przekładamy do dwóch silikonowych foremek  na babkę z kominem średnica ok. 24 cm lub do dwóch silikonowych dużych keksówek. Ciasto jest dość wilgotne i doskonale odchodzi od silikonu, jeśli użyjemy zwykłych foremek możemy mieć problem z wyciągnięciem babek.
Pieczemy ok. 60 minut, temp. 180 stopni, termoobieg- do tzw. suchego patyczka. Ciasta studzimy.
Z każdej babki odkrawamy wierzch. Dolną część smarujemy masą daktylową. Na masę kruszymy odcięte wcześniej części ciasta (podobnie jak w cieście leśny mech czy kopiec kreta) . Wierzch dekorujemy uprażonymi migdałami.

Jeśli upieczemy ciasto w keksówkach to wystudzone placki wystarczy jedynie posmarować masą daktylową (bez odkrawania górnej części) i udekorować migdałami. Smacznego!








1 komentarz:

  1. Aż ślinka cieknie na sam widok, super! Musi być baaaaaaardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń