Drogi czytelniku,

Drogi czytelniku, będzie mi bardzo miło, jeśli podzielisz się swoją opinią w komentarzu pod przepisem, z którego skorzystałeś. Twoja opinia jest dla mnie bardzo cenna. :)


niedziela, 24 maja 2015

Błyskawiczne knedle serowo - soczewicowe z rzodkiewkowym pesto

 Dziś kolejny pomysł na błyskawiczne danie. Tym razem coś dla miłośników knedli. Nie będą to jednak kluski przygotowywane tradycyjnie na ziemniakach. Rolę ziemniaków przejmie soczewica- a żeby było naprawdę szybko będzie to soczewica z puszki. Zamiast zwykłej mąki - mąka orkiszowa. Wykończeniem ciasta jest kremowy serek naturalny. Jako że dziś gotujemy szybko, farsz będzie niezwykle prosty- serek naturalny ze szczypta soli i nutą skórki cytrynowej (ser feta o smaku ziół prowansalskich również się tu sprawdzi). Gotowe knedle polecam podać z ekspresowym sosem pesto na bazie bardzo zdrowych liści rzodkiewki. Smacznego!

 Błyskawiczne knedle serowo - soczewicowe z rzodkiewkowym pesto

 Składniki na ciasto (8  knedli/ 2-3 porcje):
·         puszka soczewicy (400g- waga soczewicy z zalewą)
·         125 g serka Arla Apetina serek kremowy naturalny
·         1 żółtko
·         niepełna szklanka mąki orkiszowej
·         1 łyżki mąka ziemniaczanej
·         sól do smaku
·         pół łyżeczki ziół prowansalskich

Farsz:
·    ok. 150 g serka naturalnego kremowego Arla Apetina + szczypta soli/ + skórka z połowy cytryny
 [sprawdzi się również  Arla Apetina classic lub  z ziołami prowansalskimi]

Pesto:
·         liście z 2 pęczków rzodkiewki
·         2 garście uprażonych orzeszków ziemnych
·         sól do smaku
·         łyżka octu balsamicznego
·         łyżeczka brązowego cukru/ miodu
·         ząbek czosnku
·         olej rzepakowy- ile zabierze 
1. Wszystkie składniki pesto blendujemy na gładki sos.

2. Odsączoną soczewicę blendujemy,  łączymy z serkiem,  ziołami prowansalskimi, żółtkiem i solą. Dłonią wyrabiamy ciasto, stopniowo dodając mąki.

3. Farsz- serek kremowy ucieramy ze szczyptą soli, dodajemy skórkę otartą z połowy cytryny.

4. Ciasto soczewicowe dzielimy na 8 równych części. Bierzemy łyżeczkę sera   i otulamy ją  ciastem, formując zgrabną kulkę. W ten sam sposób przygotowujemy pozostałe knedle. 

5.Knedle za pomocą łyżki cedzakowej kładziemy do osolonego wrzątku. Gotujemy ok. 5 minut. Podajemy polane pesto z liści rzodkiewki.

 





30 minut z Apetiną

2 komentarze:

  1. Zielone pesto, knedle, soczewica! Ile tu wspaniałych smaków, kolorów i apetycznego zgrania w całość. Lubię takie kulinarne nowości, aż się proszą o przygotowanie ich na bardzo smakowity obiadek! Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam i pozdrawiam serdecznie :)

      Usuń