poniedziałek, 25 maja 2015

Ciastka Pychotki mleczno-serowe czyli ciastka z kremem na zdrowie

Zapraszam na pyszny deser bez pieczenia- bez cukru, ze zdrowych składników. Dwusmakowy i dwukolorowy krem jaglany na bazie mleka i serka twarogowego wspaniale komponuje się ze spodem przygotowanym w oparciu o namoczone w mleku  nerkowce, których delikatny smak wzbogaciłam dodatkiem wafli ryżowych. Uzupełnieniem zdrowego deseru są oczywiście owoce- tym razem truskawki - i słodka zieleń w postaci listków stewii.
Tak skomponowane ciastka na bazie mleka i twarożku to porcja zdrowia dla całej rodziny. Mleko i przetwory mleczne są źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, wysokowartościowego białka i witamin z grupy B oraz witamin A i D – to właśnie dlatego posiłki, w tym małe słodkości, przygotowane z ich udziałem są niezwykle wartościowe dla naszego organizmu i powinniśmy sięgać po nie jak najczęściej.

    Ciastka Pychotki mleczno-serowe czyli ciastka z kremem  na zdrowie 

 Składniki (4 ciastka):
Spód:
·         1 wafel ryżowy wieloziarnisty BIO (10g)
·         100 g nerkowców- niesolonych
·         1/4 szklanki mleka
·         łyżka ksylitolu
Masa jaglana:
·         100 g kaszy jaglanej
·         łyżka masła
·         szklanka mleka  + 4 łyżki
·         2 łyżki puree daktylowego (kilka suszonych daktyli namoczonych w odrobinie mleka i zbelndowanych na gładką masę)
·         łyżeczka kakao
·         łyżeczka ksylitolu
·         łyżeczka ekstraktu waniliowego
·         150 g serka twarogowego typu włoskiego  zblendowanego z 2 łyżkami mleka

·         4 łyżeczki dżemu z czarnej porzeczki 100%

·         1 wafel ryżowy wieloziarnisty BIO (10 g)
·         4 kostki gorzkiej czekolady - 90% kakao
·         łyżeczka masła orzechowego BIO
·         6 łyżek  mleka
·         łyżeczka ksylitolu
·         kilka truskawek
·         4 listki stewii

1. Nerkowce moczymy w mleku przez około 2  godziny. Odcedzamy, a mleko spod nekrowców dodajemy do mleka, w którym będziemy gotować kaszę.
2. Nerkowce blendujemy na gładką masę z łyżką ksylitolu. Do gładkiej masy dodajemy pokruszonego wafla ryżowego i dokładnie mieszamy.
3. Kaszę płuczemy na sicie zimną wodą. Przekładamy do garnka i zalewamy mlekiem. Gotujemy na wolnym ogniu z łyżką masła do momentu aż kasza wchłonie cały płyn i będzie miękka.
4. Kaszę dzielimy na 2 równe części. Do jednej dodajemy puree daktylowe i kakao. Do drugiej dodajemy ksylitol, 4 łyżki mleka  i  ekstrakt waniliowy. Obie masy blendujemy na gładkie kremy. Do jasnej waniliowej masy dodajemy serek i dokładnie mieszamy.
5. Każdą z mas dzielimy na 4 równe części- przygotujemy 4 desery. Za pomocą ringa składamy desery.
Na dnie wykładamy porcję masy z nerkowców i wafli ryżowych. Następnie porcję masy jaglano-czekoladowej. Kolejna będzie masa serow-jaglana. Na samym końcu wykładamy łyżeczkę dżemu z porzeczki. Zdejmujemy ring.
6. Na wierzchu każdego deseru kruszymy 1/4 wafla ryżowego.
7. Nad gorącą kąpielą wodną topimy czekoladę z masłem orzechowym, mlekiem i ksylitolem. Płynną polewą zdobimy każdy deser.
8. Ciasta dekorujemy truskawkami i listkami setwii. Smacznego!

















2 komentarze:

  1. To było takie dobre! Spód z ryżowych wafelków rewelacja! dobry pomysł!

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniaam! Aż ślinka cieknie! Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! ;)
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
    PS:Obserwuję i liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń