niedziela, 3 maja 2015

Czekoladowy tort waniliowo-brzoskwiniowy

 Zapraszam na pyszny i efektowny tort wielowarstwowy. Podstawę stanowią mocno czekoladowe i wilgotne placki. Przełożyłam je waniliową masą jaglaną (na bazie jednej ze zdrowszych kasz) oraz masą brzoskwiniową. Tort idealny  na każdą okazję- i bez okazji również ;) . Zapraszam!

Czekoladowy tort jaglano-brzoskwiniowy



 
Na początek rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni- najlepiej funkcja termoobieg.


Na ciasto:

1) składniki suche:
- 3,5 szklanki mąki
- szklanka drobnego cukru
-  1 łyżka domowego cukru waniliowego
- ¾ szklanki cukru trzcinowego
- 4 łyżki ciemnego kakao
- 1/4 łyżeczki soli
- 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody

Wszystkie suche składniki mieszamy w jednej misce.

2) składniki płynne:
- 200 g rozpuszczonego i przestudzonego masła
- 3/4 szklanki oleju roślinnego o neutralnym smaku
- 1 1/2 szklanki zimnej wody

Łączymy wszystkie składniki płynne w oddzielnym naczyniu

W mikserze ucieramy:
- 4 jajka
- 200 ml kwaśnej śmietany- 18%

Następnie do tej masy jajeczno- śmietanowej zamiennie dosypujemy trochę suchych i dolewamy trochę płynnych składników.

Ciasto dzielimy na dwie równe części i rozlewamy do dwóch wysmarowanych masłem i wysypanych mąką tortownic (średnica około 26 cm).

Czas pieczenia- 40-50 minut- aż patyczek po wbiciu w ciasto będzie suchutki.


Masa brzoskwiniowa:

·               duża puszka – ok. 800 g – brzoskwiń (z syropem)
·                2 szklanki drobnego cukru
·                2 łyżki mąki pszennej
·                3 łyżki mąki ziemniaczanej
·                1 szklanka mleka
·                400 g miękkiego masła
Dodatkowo- słoiczek dżemu truskawkowego 100% bez cukru
Brzoskwinie z syropem dokładnie blendujemy. Dodajemy cukier i zagotowujemy. Mąki łączymy z mlekiem- najlepiej zrobić to za pomocą miotełki, wówczas unikniemy grudek. Taką mieszankę przelewamy do gotujących się brzoskwiń. Chwilę gotujemy na małym ogniu, aż masa zgęstnieje, cały czas mieszając i uważając, aby nie przypalić budyniu. Całość odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło dokładnie ucieramy, stopniowo dodając zimny budyń.

Masa jaglana:

·     200 g kaszy jaglanej

·     2 szklanki mleka

·     2 łyżki ekstraktu waniliowego

·     250 g serka mascarpone

·     szklanka cukru pudru

·     1,5 łyżki żelatyny

·       8 łyżek gorącej wody

Kaszę płuczemy na sicie. Następnie dodajemy do gotującego się mleka. Gotujemy do miękkości na wolnym ogniu- kasza musi wchłonąć cały płyn. Lekko przestudzoną kaszę blendujemy na gładka masę z serkiem, cukrem i ekstraktem waniliowym. Pod koniec, cały czas miksując, dodajemy rozpuszczoną w gorącej wodzie żelatynę. 

Przestudzone placki kroimy na pół. Dolne części ciasta ponownie układamy w tortownicach. Każdy spód smarujemy dżemem truskawkowym, na który wylewamy po połowie masy jaglanej. Przykrywamy górną częścią placków. Tortownice odstawiamy do lodówki, żeby masa dokładnie zastygła- na ok. 1,5 godziny. Po tym czasie jeden placek z masą jaglaną przekładamy na paterę. Smarujemy go równomiernie połową masy brzoskwiniowej, przykrywamy drugim plackiem z masą jaglaną. Pozostałą masą brzoskwiniową smarujemy wierzch i boki tortu. 

Dodatkowo:

·                    200 g mlecznej czekolady orzechowej 

Schłodzoną czekoladę siekamy i obsypujemy nią boki tortu. Górę zdobimy według uznania- u mnie są to kwiatki – odrobinę ciasta z placków przelałam do małych foremek w kształcie kwiatów (foremki silikonowe takie jak do robienia domowych czekoladek) i piekłam ok. 25 minut.  

Smacznego!











2 komentarze:

  1. Uwielbiam tory :)
    Pozdrawiam,
    http://fit-healthylife.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń